”Pratar ni om missbruk och narkotika hemma?” Den frågan ställer polisen i Eskilstuna i ett inlägg på sin Facebooksida. I inlägget lyfter polisen det faktum att missbruket kryper ner i åldrarna. På bilden som illustrerar inlägget syns nästan 1 000 tabletter Xanor, ett narkotikaklassat läkemedel, från ett av polisens beslag.
”Xanor är ett narkotikaklassat läkemedel och ett av de starkare bensodiazepiner. Vilket innebär att det är lätt att bli beroende av dessa små tabletter.”
En tablett kostar ungefär 10 kronor.
”Genom en öppen dialog och information så kan vi tillsammans hjälpas åt att förebygga och hindra ungdomar från att hamna in i tunga missbruk. Men det är en svår uppgift och därför måste vi hjälpas åt.”
Den som sitter som spindeln i nätet när det gäller det förebyggande arbetet kring bland annat narkotika är Elin Johansson. Hon är tidigare polis men arbetar sedan tre år tillbaka som preventionssamordnare på Eskilstuna kommuns resursenhet för stöd och behandling. Och hon håller med polisen om att missbruket kryper ner i åldrarna.
– Generellt sett både, när det gäller kriminalitet och bruk av narkotika, så tycker jag absolut att det kryper ner i åldrarna. Man har inget konsekvenstänk när man är så pass ung.
Bilden bekräftas av enkäten Liv och hälsa ung som genomförs av Region Sörmland vart tredje år. 2017 svarade tre procent av tjejerna och åtta procent av killarna i årskurs nio i Eskilstuna att de använt narkotika någon gång.
När samma fråga ställdes i årets enkät hade antalet niondeklassare som kryssar i att de använt narkotika ökat markant. Sju procent av tjejerna och 12 procent av killarna.
Och 37 procent av niorna kryssade i år i att de känner någon person som skulle kunna sälja narkotika till dem.
– Tillgängligheten har ökat de senaste åren, det visar alla undersökningar. Ungdomar har koll på varandra och vet vilka som håller på med vad. Vill man ha något preparat så är det bara att fråga. Tråkigt nog, säger Elin Johansson.
Men narkotikaklassade läkemedel är inte den största boven när det gäller ungdomars bruk.
– Cannabis är otroligt dominerande. Det visar både Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings undersökningar och Liv och hälsa ung som genomfördes nu. Där får årskurs två svara på vilket preparat som är vanligast och det är cannabis som skjuter i höjden.
Att som förälder försöka lära sig hur de olika drogerna och narkotikaklassade läkemedlen ser ut är svårt, menar Elin Johansson. I stället är det bättre att använda sunt förnuft och lyssna till sin magkänsla.
– Hittar du en karta med tabletter eller en redlinepåse, en liten plastpåse med zipstängning, med tabletter i på ditt barns rum så är det förmodligen något som inte är okej. Man får gå på sin magkänsla. Gå in på fass.se och sök på preparatet. Man får vara lite av en detektiv själv.
Det finns en rad faktorer som gör att en ungdom riskerar att hamna i missbruk. Det kan till exempel vara inlärningssvårigheter, otryggt anknytningsmönster, kriminalitet hos föräldrar och omgivning, socioekonomisk utsatthet, hög tillgänglighet på alkohol och droger eller svårt att få eller behålla vänner.
– Då är det väldigt viktigt att man har skyddsfaktorer som ökar personens motståndskraft. Den skyddsfaktor som är betydligt störst är att klara de uppsatta målen i skolan.