Klockan är 14 på måndagseftermiddagen. På Mälarsjukhusets bad är 32-årige Simon Rinman på väg ner i en av bassängerna med hjälp av en ligglift.
– Det här är det enda stället som har en sådan här lift, säger Birgitta Rinman, som är mamma till Simon..
Simon, som har en cp-skada, intellektuell funktionsnedsättning, epilepsi och skolios, badar här tre gånger i veckan för att träna upp sin rörlighet och sträcka ut kroppen – dessutom är det en av hans favoritsysselsättningar.
Men nu finns det risk att badet stängs. Regionen utreder nämligen framtiden för bassängerna på länets tre sjukhus: Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna – något som oroar Simons familj och hans personliga assistenter.
– Jag skulle vilja säga att badet är faktiskt livsavgörande för Simon. Den träning han får här kan han inte få på något annat sätt, det är tack vare den som vi lyckats hålla hans skolios i schack. Vi tror även att han har värk i kroppen, men han kan inte berätta det eftersom han inte har något tal. I badet är den enda gången han verkligen är lycklig, säger Birgitta Rinman och berättar att Simon gör sig förstådd genom kroppsspråk och ljud.
Assistenten William Juttula hissar ner Simon i bassängen medan mamma tar emot honom. Men väl i bassängen rör han sig fritt med hjälp av en så kallad "wet vest" – en väst som gör att han inte sjunker, men där han själv måste röra sig för att hålla sig flytande.
Simon tar tag i räcket längst ena långsidan och drar sig sakta men säkert ut till den djupa delen av bassängen – efter ett tag kommer några svaga – men ihållande ljud från Simon.
– Det är hans nöjd-ljud, då vet vi att han är nöjd, säger mamma Birgitta.
Hon berättar att det här är det enda badet Simon kan bada i, dels för att det en ligglift, något som saknas på andra bad och för att vattnet i bassängerna är varmare än vanligt. Men bemötandet från personalen spelar också in.
– Personalen här är vana vid att hjälpa till och de blir inte livrädda när det kommer en person med grava funktionsnedsättningar – något som faktiskt kan hända i andra miljöer.
Vad skulle det betyda för Simon om badet lades ner?
– Hans liv skulle försämras något så fruktansvärt, säger mamman.
Under pandemin stängdes badet tillfälligt ner – något som påverkade Simons hälsa.
– Det blev en snabb försämring både när det gäller i Simons fysik men också hans mentala mående. När det sedan öppnade igen tog det bara några veckor innan han levde upp igen och blev mycket mer nöjd. Sedan kom även fysiken tillbaka, det tog lite längre tid – men nu är den tillbaka.
Därför tycker hon att det känns extra tungt att det nu finns planer på att stänga ner badet för gott.
– Jag förstår att det här är en liten grupp i samhället, men det är en grupp som kämpar så oerhört hårt på så många sätt. Det är en grupp som verkligen behöver alla möjligheter de kan få till att träna och få ha någon form av tillfredsställelse i livet. Det skulle vara grymt, fruktansvärt grymt, säger Birgitta Rinman och fortsätter:
– Simon skulle troligtvis att behöva mer vård och omsorg, och det är inte bara han vi pratar om utan det handlar om en hel grupp, vilket skulle kosta samhället mer pengar.
Lars Lundqvist (KD) är regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård. Han berättar att det handlar om en kostnadsfråga.
– Det handlar om stora kostnader för drift, i dagsläget behöver vi spara. Kanske kan vi spara genom att stänga några bassänger i stället för att stänga ner annan verksamhet. Man måste kolla på hur många det kommer till del, då vi måste förvalta skattepengarna så klokt som möjligt.
Hur tänker ni kring personer som inte kan träna eller bada på något annat sätt?
– I vår utredning ser vi att det finns alternativa träningsformer för den stora majoriteten. Sedan finns det en fåtal – de är inte så många som har ett behov av träning i vatten. Vi tittar nu på tillgången till liknade bassänger i kommunal regi i de olika kommunerna för att se vad som kan erbjudas där, säger Lars Lundqvist.
Ett slutgiltigt beslut om sjukhusbassängernas framtid kommer att fattas på regionstyrelsens sammanträde den 18 juni.