Självklart att anmäla när barn far illa

Svenska kyrkans diakoner kan bli skyldiga att anmäla till socialtjänsten om ett barn misstänks fara illa. Det föreslås i en utredning.
– Jag tycker att det är bra eftersom barn inte kan göra sin röst hörd. Det stärker mig i min uppfattning, säger Monika Olsson, diakon i Eskilstuna församling.

Eskilstuna2011-07-16 16:45

Hon och kollegan Regina Garcia Q möter upp i Kyrkans hus för diskutera det förslag som kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kommer att ta ställning till i höst.

– Jag är förskollärare i botten så för mig är det naturligt, forstätter Monika Olsson.

– Det står också i våra vigsellöften att vi ska vara en röst för de förtryckta så därför tror jag att många tycker att förslaget är en självklarhet, säger Regina Garcia Q.

Enligt förslaget, om det går igenom, kommer diakoner bli anmälningsskyldiga till socialtjänsten om det finns indikationer på att ett barn far illa. Som det är i dag har yrkesgruppen ingen reglerad anmälningsskyldighet vid själavårdande samtal. I andra situationer följer de socialtjänstlagens allmänna skrivning om när en anmälan bör göras.

– Vi är tydliga med att vi har tystnadsplikt, men jag brukar tala om att jag även har anmälningsplikt och då är det upp till vederbörande hur mycket han eller hon vill säga, berättar Monika Olsson om hur ett samtal kan gå till med en familj.

Hon har inriktat sig på barn och ungdomar. I sitt arbete är hon två dagar i veckan på Årbyskolan och det händer att elever frågar om hennes kontakter med socialförvaltning.

– När jag är ute på skolgården kan det komma fram elever som undrar: ”Pratar du med soc?” Då brukar jag förklara varför vi ibland gör det och att det inte är för att de ska få problem. Barnen kan vara rädda för att de ska tvingas skiljas från sina föräldrar.

Är det vanligt att barn ställer den här frågan?
– Åh, ja. Det finns elever som säger att de inte vill prata med mig om jag har kontakter med socialtjänst. De vänder och går.

– Om man som vuxen har negativ uppfattning om socialtjänsten är det en uppfattning som ofta har förts vidare till barnen, förklarar Regina Garcia Q.

Trots att Monika Olsson och Regina Garcia Q tycker att deras ståndpunkt är självklar påpekar de att de inte uttalar sig för alla i yrkesgruppen. Att anmäla enligt dagens regelsystem kan kännas olustig för andra diakoner.

Hur skulle ni vilja säga att Eskilstunaborna mår i dag?
– Det går snabbare att falla igenom det sociala skyddsnätet i dag än för tio år sedan. Då var det vanligt att en mamma kom och frågade efter stöd till julklappar. Nu för tiden frågar människor specifikt efter pengar till mat, man har helt enkelt inte mat för dagen, säger Regina Garcia Q.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om