Självplock av hallon är den nya trenden

I skuggan av jordgubben har hallonet vuxit i popularitet. På 15 år har den svenska hallonskörden fyrdubblats. Utvecklingen märks inte minst vid Hallonlandets självplock utanför Eskilstuna.

Foto:

Eskilstuna2015-08-07 08:30

– Det är mer och mer yngre som kommer och vill visa sina barn. Det är en ny kundkrets. Jag tror att allt det här om utländska bär som folk har blivit magsjuka av har ökat intresset. Man vill veta var det kommer ifrån, säger Karin Falk Göhle, som sedan 2009 driver Hallonlandet/Blomsterbönan utanför Eskilstuna.

Hallonlandet/Blomsterbönan har självplock av diverse grönsaker. På en yta som är två hektar stor finns inte mindre än fyra kilometer hallonhäck. När Eskilstuna-Kuriren på torsdagsförmiddagen besökte självplocket hade det ett 40-tal besökare.

Jessica Kann-Wallin från Strängnäs plockade hallon tillsammans med maken Johan Wallin och barnen Kajsa, 9 år, Sixten, 7 år, och Gösta, 5 år.

– Jag tycker det är kul. Barnen uppskattar det. Vädret är bra också. Det är gott om hallon så det går fort och bra. Vi tycker om att göra egen hallonsylt. Våra hallonbuskar gav inte tillräckligt så vi är tvungna att skarva på lite, säger Jessica.

Maken Johan berättar att hallon är hans favoritbär.

– Det är hallon i alla tårtor som vi gör hemma, i alla fall när jag fyller år. Hallonsylten blir väldigt mycket tårtfyllning, förutom att det blir sylt till pannkakor, säger han.

En annan av besökarna på Hallonlandet var Christine Lundqvist från Eskilstuna.

– Jag lägger min semester så att man kan plocka mycket. Jag är inte så mycket för att sola och bada, säger hon.

Gunnel Mellqvist från Stockholm plockade i går 4-5 liter.

– Det är en sån härlig frukt. Den är bra under vintern. De här fina bären fryser jag en och en på en plåt. Sedan kan man plocka fram dem och göra sylt.

Jordgubben är alltjämt det populäraste bäret i Sverige. Skörden har legat relativt stabilt kring 12 000 ton per år under större delen av 2000-talet. Under de senaste åren har jordgubbsskörden ökat något och uppgick 2014 till cirka 16 000 ton.

Hallonskörden har ökat kraftigt under de senaste 15 åren. 1999 uppgick skörden till 118 ton. Förra året var skörden uppe i 537 ton. Anders Hagberg, som är ordförande för LRF Trädgårds bärsektion, säger att det har utvecklats nya hallonplantor som ger bär redan första året. Normalt sett skjuter hallonplantor bara skott under det första året. De nya plantorna odlas framför allt i Holland.

– Köper du såna plantor, som du får på våren och ställer in i en tunnel som skydd mot regn, så får du bär första året. Sedan kan du kasta bort plantan och köpa en ny nästa år. Då slipper du allt jobb med att klippa hallonbuskar, säger Anders Hagberg.

Hemköp och Willys har ökat försäljningen av hallon. Claes Salomonsson är presschef på Axfood som äger Willys och Hemköp.

– Om vi börjar med färska hallon så har ju faktiskt bär generellt märkt av en kraftig ökning, ja nästan en explosionsartad sådan, de senaste tre åren, säger han och fortsätter:

– Det finns också en hälsotrend i samhället just nu vad gäller mat och vad det är vi stoppar i munnen. Där sveps färska bär som hallon med.

Även ICA har ökat sin försäljning av hallon.

– Bärförsäljningen har generellt sett ökat de senaste åren. Det gäller även hallon, säger Ulrika Borg, pressekreterare på ICA Gruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om