Vattennivån i sjön Eklången har aldrig varit lägre än i dag. Cirka 120 centimeter grundare än när Finn Sandegren på Sundtorp, 73, var barn. Var och varannan sommar i många år nu har man noterat nya rekordlåga vattenstånd i sjön.
Finn och andra permanent- och sommarboende kring den åtta kilometer långa sjön har länge misstänkt att det inte är enbart är naturen som står för regin. Tvärtom, anser de, finns det mycket som tyder på att det är mänsklig hand och ytterst medvetet utförda grepp som sakta men säkert torrlägger sjön.
Från officiellt håll vill man gärna framhålla varma och nederbördsfattiga somrar som förklaring till sjöns syrefattighet, variationer i vattennivåer och fiskdöd. På länsstyrelsen finns i dag inga planerade åtgärder redo att sättas in men man fortsätter att hålla Eklången under uppsikt.
— 30 procent av en sjö dunstar inte bort och nivåerna sjunker inte naturligt för varje dag, säger han.
Barnens badplats, vid Eklångsbadet, ligger på torra land, fågellivet har enligt vissa redan påverkats negativt och syrehalten sjunker. För några veckor sedan flöt tusentals döda gärsar i land på Eklångens allt större stränder.