– Det är viktigt att den här typen av livsfarliga gärningar klaras upp.
Det gick nästan att ta på lättnaden i chefsåklagare Marcus Ekmans röst.
Det 12-åriga fängelsestraffet mot en 35-årig gängledare, som meddelades i förra veckan, kom som en tidig julklapp till rättsväsendet och polisen. Det var ett välkommet avslut på ett år som annars har präglats av rån, bränder och skjutningar i Eskilstuna.
Skottlossningen som 35-åringen dömdes för var bara en av totalt sju liknande händelser på Eskilstunapolisens lista under 2021. Sex av dessa inträffade under årets sista halva, och hela fyra under oktober månad.
Om man bortser från den senaste skjutningen, som ägde rum i Skiftinge den 10 december, har samtliga inträffat inom en radie av några hundra meter i områdena Fröslunda och Råbergstorp.
------
– Det är för jävligt att vi ska behöva vänja oss vid något sådant här.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) var fly förbannad och lite skärrad.
Det var den 14 oktober. Ett tiotal elever från Fröslundaskolans lågstadium hade precis blivit vittnen till hur en 20-årig man skottskadades allvarligt i benet. Skjutningen ägde rum vid tretiden på eftermiddagen, precis utanför skolgården.
– Jag blev jätterädd och sprang in, sa tredjeklassaren Lowis Jozic till tidningen då.
Trots att händelsen ägde rum mitt på ljusa eftermiddagen finns det fortfarande ingen misstänkt. Detsamma gäller även tre av de andra skjutningarna under 2021.
Inom polisen finns en oro för vilka signaler det skickar till de kriminella.
– Det finns en risk att de kriminella uppfattar det som att det är fritt fram, säger en poliskälla till tidningen.
Utöver skjutningen som 35-åringen dömts för har polisen bara kunnat knyta någon misstänkt till två av de andra händelserna.
Två män, 23 år och 22 år gamla, sitter häktade för mordförsök efter att en 14-årig pojke skjutits i ryggen under den tidiga kvällen den 20 november. Enligt åklagaren har det inte rört sig om ett misstag eller en förväxling. Det är pojken som ska ha varit måltavlan.
Dessutom sitter två andra män häktade misstänkta för att ha skjutit vid Domaregatan i Råbergstorp den 15 oktober. Männen, som greps efter en hetsig biljakt genom hela staden sent på kvällen, ska ha höga positioner i samma nätverk som den dömde 35-åringen.
– Den våldsbrottslighet som vi ser är generellt sett kopplad till narkotikabrottslighet och brottslighet runt den, som att hålla hierarkier och säkra geografiska områden, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.
Händelsen utanför Fröslundaskolan och skotten mot 14-åringen bildar ett olustigt mönster tillsammans med andra händelser under året. Tidigare i höstas hotades Internationella engelska skolans rektor med kniv av gängkriminella i Fröslunda. Dessutom har IES och Stålforsskolan tvingats sätta in väktare för att bevara tryggheten vid olika perioder den senaste tiden.
– Det som är oroande är att det går ner i åldrarna. Jag märker att det blir en annan allvarlighetsgrad här i polishuset när det är unga inblandade. Vi är många som är föräldrar, säger Christer Sjöqvist.
Han tillägger:
– Det andra är det hänsynslösa beteendet. Att man skjuter på offentlig plats på tider då man ändå måste ha övervägt risken för att andra kan bli skadade.
Polisen ser inget uppenbart samband mellan skjutningarna. Det är heller inte klart om det finns någon koppling till att den nu dömda 35-åringen, den utpekade ledargestalten för Eskilstunas narkotikamarknad, suttit häktad under hela perioden.
– Vi har sett att det inte alltid behöver vara jättetunga motiv för att man tillgriper grovt våld, särskilt när man är ung, säger Christer Sjöqvist.
Polisens erfarenhet säger att det kan handla om narkotikaskulder, personliga konflikter eller i vissa fall rädsla – att man skjuter för att inte själv bli skjuten.
Även om problembilden är långt ifrån ny har hösten varit exceptionellt tung för invånarna i Eskilstuna och även för polisen.
Hur ser du som lokalpolischef tillbaka på det här bokslutet?
– Jag känner mig inte personligt ansvarig på något sätt. Men jag får känslan av allvar, och ännu mer vatten på min kvarn att vi behövs. Det är en eskalering som sker. Nationellt har vi en problembild som vi i hela samhållet måste hjälpas åt med. Vi inom polisen måste hela tiden jobba framåt med tillväxt, kompetens och metoder. Vi måste göra vårt, säger Christer Sjöqvist.