Kvinnan som är i 50-årsåldern diagnosticerades med en svår sjukdom i unga år. 2009 beviljades hon assistansersättning och fick hjälp under 86 timmar i veckan. Ersättningstiden har sedan dess utökats vid flera tillfällen.
2020 beslutade Försäkringskassan att dra in ersättningen då de hävdade att kvinnan, medvetet eller av grov vårdslöshet, kraftigt ska ha överdrivit sitt hjälpbehov och att hon ska ha lämnat vilseledande eller felaktiga uppgifter om sitt tillstånd. Som grund för beslutet fanns anmälningar från två assistansbolag som ifrågasatt mängden assistanstimmar. Vidare pekade man på journalanteckningar från vårdpersonal som noterat att kvinnan varit fullt rörlig och klarat av att sköta sin alldagliga sysslor självständigt.
Försäkringskassan krävde sedan att kvinnan skulle betala tillbaka 19,9 miljoner kronor som hon fått i assistansersättning. Med hänvisning till hennes betalningsförmåga medgavs en eftergift på tio miljoner kronor. Beslutet överklagades aldrig och vann laga kraft. Men eftersom hon aldrig betalade det krävda beloppet vände sig Försäkringskassan till Kronofogdemyndigheten och ansökte om betalningsföreläggande. Målet har därefter överlämnats till Eskilstuna tingsrätt.
Under förhandlingen har kvinnan nekat till anklagelserna och poängterat att Försäkringskassan är väl medveten om att hon saknar möjlighet att betala tillbaka 9,9 miljoner kronor. Hon har också berättat att hon sedan 2009 haft bättre och sämre dagar. När hon mår dåligt har hon mycket ont och behöver hjälp med allt. Hon får också stöd av en överläkare som beskrivit kvinnan som ett vrak. Enligt läkaren hade inte kvinnan klarat sig utan assistansen:
”Hon hade antingen varit inlagd på heltid eller varit död."
Tingsrättens betonar att domstolens uppgift inte är att avgöra om kvinnan haft rätt till ersättning, utan om hon lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter. Och så har inte varit fallet anser domstolen. Rätten konstaterar att det inte framkommit några omständigheter som visat att kvinnan inte haft ett hjälpbehov, och de inlagor Försäkringskassan åberopat finns det inget stöd för.
Förutom att käromålet (yrkandet) ogillas ska Försäkringskassan ersätta kvinnans rättegångskostnader med 82 473 kronor.