Sjukfrånvaron växer kraftigt

Sjukpenningtalet i Eskilstuna har ökat med 67 procent på fyra år. Det visar nya siffror från Försäkringskassan som den fackliga centralorganisationen TCO har sammanställt.

Eskilstuna2014-12-09 05:00

Sjukpenningtalet visar hur många dagar per år varje försäkrad i genomsnitt är hemma med sjukpenning. I Eskilstuna var sjukpenningtalet i oktober 9,1 dagar per person och år, vilket motsvarar en ökning med 67 procent på fyra år. För kvinnorna handlar det om en ökning med 82 procent medan männens frånvaro har ökat med 45 procent.

I Strängnäs har sjukpenningtalet under samma period ökat med 82 procent och i Flen med 73 procent. I riket som helhet är ökningen mindre. Sjukpenningtalet har stigit med 51 procent i riket sedan oktober 2010.

Annika Tjernström är HR-direktör på Eskilstuna kommun. Hon hänvisar till Försäkringskassans rapport som visar på kopplingen mellan sjukskrivningar och utbildningsnivå.

– Vi är tredje sämsta län när det gäller övergång till högre studier. Om man har en högre utbildningsnivå så är det ett vaccin mot olika typer av ohälsa.

Eskilstuna kommun är med sina cirka 8 500 anställda Sörmlands största arbetsgivare.

– Eskilstuna kommuns sjukfrånvaro har ökat. Det följer trenden för hur det ser ut nationellt, både för privat och offentlig sektor, säger Annika Tjernström.

Eskilstuna kommun mäter sjukfrånvaron i procent av arbetad tid. För närvarande uppgår den till 7,2 procent, jämfört med 6,7 procent förra året. Sjukfrånvaron på kommunen har ökat sedan 2010.

Mikael Larsson är avdelningsordförande för TCO-förbundet Vision som har 869 medlemmar på Eskilstuna kommun.

– Det oroväckande att det ökar. Det kan bero på massor med orsaker, men framför allt är det arbetsbelastningen i många yrkesgrupper som ökar. Inom socialtjänsten är det en hård arbetsbelastning och det gör ju att sjukfrånvaron ökar.

Enligt kommunens egen funktion för sjuk- och friskanmälan beror utvecklingen bland annat på att många medarbetare upplever att grundbemanningen är låg. Personal upplever att det är slitsamt att ha delade turer. Barngrupperna är stora, och barnen går längre dagar än tidigare. Kraven på dokumentation och administration har ökat.

– Vi inför nu rätten till önskad sysselsättningsgrad. I samma veva ökar vi också grundbemanningen inom vård och omsorg med 20 procent. Alla ofrivilliga delade turer kommer att vara borta till den första januari 2016, säger Annika Tjernström och fortsätter:

– Vi har också infört rökfri arbetstid. Andra kommuner som har infört det har sett en skillnad på sina sjuktal.

Kommunhälsan har även fått i uppdrag att jobba mer med förebyggande och främjande arbete i stället för med rehabilitering. Kommunen kommer dessutom att sätta fokus på lärares och socialsekreterares arbetsmiljö, bland annat ska en arbetsgrupp med representanter för arbetsgivare, fack och politiker arbeta med detta.

Kommunens verksamhet kan även ha betydelse för hur sjukskrivningarna utvecklas på andra arbetsplatser i Eskilstuna.

– Det handlar om att börja med att se till så att våra barn och unga får en gedigen utbildning så att de har möjlighet att plugga vidare och få en högre utbildningsnivå. Längre utbildning och högre lön innebär, enligt Försäkringskassans rapport, en lägre risk att bli sjukskriven generellt, säger Annika Tjernström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om