Sjukhusclownerna sätter sig i spansk skolbänk

Clownclubben i Eskilstuna satsar på fortbildning.Tre clowner är antagna och är snart på väg till en kurs i Spanien.

DRAG-Clown-150928-VK.jpg

DRAG-Clown-150928-VK.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-09-30 11:00

Det är Lotta Lagerström, Lotta Pärn och Rebecka Melin som antagits till en skräddarsydd specialutbildning för just sjukhusclowner som leds av amerikanen Michael Christensen och fransyskan Sophie Gazel.

En två veckor lång och intensiv utbildning i Barcelona som visserligen beskrivs som dyr, men som är möjlig tack vare bidrag från flera sponsorer.

Det är ingen semesterresa, lovar trion som är i startgroparna. Det blir en ledig dag på två veckor. Men på sikt tror hela gruppen att det hela ska kunna ses som en mycket god investering för framtiden.

– Det ska bli väldigt spännande och jag tror nog att bara mötet och chansen att byta idéer med kollegor från Australien, USA, Holland och Spanien kan bli väldigt givande, säger Lotta Pärn.

Medlemmarna i hela Clownclubben hoppas att äventyret i den bildliga skolbänken ska kunna leda fram till att man själva vågar pröva de oprövade greppen. Som hela det området med kommunikationen som är ordlös.

Clownerna på Mälarsjukhuset möter över 2 000 barn varje år, och alla kan inte svenska. I dessa möten är det väldigt bra att kunna plocka fram sin tydligaste pantomim.

Tyst teater och improvisation står också med i kursplanen.

– Eftersom vi fått i uppgift att ta med oss vita rockar, stetoskop och diverse sjukhusrekvisita så blir det säkert en del övningar i det som är vår miljö, säger Lotta Lagerström.

Tidigare har tant Prick, Åttan, Beccalur och Pirre Pop mer satsat på musik, sång och ett par beprövade danssteg. Och kanske lite jonglering om utrymmet medger det.

Så mycket mer står förstås på repertoaren, men grovt förenklat sett.

Gruppen samlas under parollen "Det är roligare att ha kul än tråkigt", som först formulerades av Pierre Hagström och som drog ned stormande applåder i samband med att hela gänget belönades med en Eskilsstatyett för ett år sedan. Men honnörsord som lyhördhet och respekt är också viktiga.

– Vi måste alltid ta hänsyn till situationen, hela idén med våra besök är att göra en svår tid för barnen något lite mindre svår, säger Lotta Lagerström.

Men numera har man byggt på detta med en ambition att alltid sjunga minst en sång för en pensionär innan arbetsdagen är slut.

– Det kan vara nästan vad som helst av Snoddas och det slutar nästan alltid med allsång och stor rörelse, säger Pierre Hagström, som blir kvar hemma i Sverige och håller ställningarna tillsammans med clownvikarien Bärry, som spelas av Johan Johansson, och Ingeborg Videung, som porträtteras av Emma Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!