Naken i fyllecell i sex timmar – utan madrass

En 69-årig Eskilstunabo tvingades klä av sig naken framför kvinnlig polis och arrestvakter. Han fick sen sitta de första fyra timmarna i cellen utan kläder och madrass.

 
 
Ingvars sex timmar som omhändertagen i en fyllecell var bland det värsta han varit med om. Bilden är inte tagen i polisarresten i Eskilstuna. Tidningen nekas att fota på plats med hänvisning till pandemirestriktioner.

Ingvars sex timmar som omhändertagen i en fyllecell var bland det värsta han varit med om. Bilden är inte tagen i polisarresten i Eskilstuna. Tidningen nekas att fota på plats med hänvisning till pandemirestriktioner.

Foto:

Eskilstuna2022-01-06 12:03

När 2021 övergick till 2022 satt Ingvar inlåst i en fyllecell på polishuset i Eskilstuna. Naken och kränkt. Själv anser han att han inte borde ha hamnat där överhuvudtaget.

Klockan var runt 20.30 på nyårsafton när Ingvar lämnade en restaurang i centrala Eskilstuna för att bege sig hem. Han hade träffat några vänner och druckit tre eller fyra öl och fyra centiliter Jägermeister.

Med sig hade han en påse med färdig nyårsmat som han inhandlat och skulle äta vid hemkomst. Särdeles onykter var han inte trots att han sannolikt vinglade en aning.

I fjol föll nämligen Ingvar olyckligt och skadade huvudet. Han drabbades av ansiktsförlamning, hörseln försvann på ena örat och balans och motorik påverkades negativt.

– Jag var på väg mot Fristadstorget för att ta en taxi hem, säger Ingvar.

69-åringen kom dock att passera en polisbil som stod uppställd på gågatan. Vid bilen stod en polisman som frågade "hur var det här då?".

Ingvar svarade att "det var väl bra".

– Du verkar lite påverkad, jag tror det får bli en LOB sa polisen, säger Ingvar, som har förståelse för att polismannen inte kände till hans naturliga vinglighet.

– Det är klart jag var lite påverkad men jag hade utan tvekan kunnat ta mig hem. Och vinglandet är inget jag kan påverka.

Det slutade med att Ingvar omhändertogs enligt lagen om berusade personer (LOB) och fördes till arresten i polishusets källare.

Vid det laget hade Ingvar blivit irriterad och aningen förbannad på den pågående myndighetsutövningen. Hans humör skulle dock komma försämras än mer.

Innan Ingvar skulle låsas in för sex timmars tillnyktring beordrades han att ta av sig alla sina kläder, inklusive byxor, långkalsonger och kalsonger.

– Efter att ha fått svara på frågan om jag var självmordsbenägen fick jag klä av mig framför två män och två kvinnor, varav den ena jag känner igen. Och där stod jag naken, med ballen i vädret innan jag föstes in i en betongcell med golvbrunn. Det skulle ta sex timmar sa de – så jag lade mig där på golvet. Det var kallt som fan.

Efter cirka fyra timmar upptäckte Ingvar att det fanns en ringklocka i cellen.

– Jag tryckte på den och frågade om jag kunde få gå hem, och sa att jag är en snäll gubbe. Jag sa att jag inte kunde förstå varför jag skulle ligga naken på ett stengolv och skaka som en hund. Då svarade någon i högtalaren att det var två timmar och en kvart kvar.

Efter någon minut öppnades celldörren och en av kvinnorna och en man kom med en plastmadrass som kastades in på golvet.

– Jag var ju fortfarande naken så det blev inte mycket varmare av det. Jag ringde på klockan igen och bad om en filt. Då kom tjejen igen och sa att de skulle vara schyssta, och kastade in en tröja och mina byxor.

Efter ytterligare ett par timmar, vid 03-tiden, öppnades celldörren och det var dags att gå hem.

– Jag berättade att jag tänkte polisanmäla myndigheten för det som hänt och bad om allas namn. Det blev lite dålig stämning kan man säga och jag föstes ut ganska bryskt.

I tisdags gick Ingvar från ord till handling och polisanmälde Polismyndigheten.

– Jag känner mig så jäkla kränkt. Man ska inte behandla folk på det här viset.

Finns det något i ditt eget agerande som kan förklara det som hände?

– Det är klart jag blev irriterad och jag var nog inte helt snäll i truten. Jag var dock inte våldsam och det finns inget som ursäktar att jag tvingades stå naken framför kvinnor. Jag vill att det utreds om det rör sig om tjänstefel, säger Ingvar, som egentligen heter något annat.

Huruvida insatsen mot Ingvar varit felaktig återstår att se.

Att kvinnliga poliser och arrestvakter kan närvara trots att den omhändertagne är en naken man är dock inget lagbrott. Det är däremot det omvända.

Det säger Conny Östberg, gruppchef vid Eskilstunapolisen, som inte var med vid händelsen och saknar detaljkunskap om Ingvars ärende.

– Kvinnor ska visiteras av kvinnor, men samma regler gäller inte när det gäller omhändertagna eller gripna män.

Om det finns män på plats, ska man använda dem då i första hand?

– Det är klart att man skulle kunna ta såna hänsyn men det står inget om det i lagstiftningen. Det handlar nog mer om situationen. Upplevs en person aggressiv eller är våldsam vill man kanske inte bara vara två, utan flera. Det händer ganska ofta.

Han upplevde ingripandet som väldigt kränkande.

– Jag kan förstå att hela situationen med att hamna i en polisarrest kan kännas kränkande. Det är inget trevligt ställe.

Att bli inlåst naken i en betongscell utan madrass låter lite medeltida. Är det så det går till?

– Ibland går det till så och det är en säkerhetsfråga. Personer som bedöms vara suicidala får oftast inte ha kläder. Det förekommer att madrassen används för att förhindra insyn i cellen och därför kan den tas bort.

Kan man tänka sig att de omhändertagna blir av med kläder och madrass om de missköter eller försöker skada sig själva?

– Ibland är det onödigt att skapa ett problem som kan uppstå, när man kan undvika det genom att förebygga.

Så det hade gjorts en bedömning om att den här personen skulle skada sig själv eller ställa till med problem?

– Ja, så får man tolka det. Jag kan dock inte det här ärendet.

Låter det som inträffat helt normalt i dina öron?

– Vis av erfarenhet vet jag att sånt här förekommer skapligt ofta. Det är inget unikt du beskriver. En person som är enkom sjuk eller skadad ska inte omhändertas för fylleri. Tillstånden kan förväxlas och doftar man alkohol eller blir aggressiv så får man göra en bedömning. Polisen är generellt sett inte intresserad av att låsa in folk.

Kan det ha blivit fel i det här fallet?

– Ja, det är klart, vi kan inte säga att det alltid blir hundra procent rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!