När sjuksköterskan Irene Larsson läste om politikern Lotta Jonssons larmade hon anonymt via tidningen om att personalen går på knäna och patientsäkerheten hotats. Men någon förbättring har hon inte upplevt att det blivit.
– Det är snarare tvärt om. Det har inte blivit bättre sedan 2011 utan snarare sämre. Vi har överbeläggningar, personalen blir stressad och patientsäkerheten hotas vilket får personalen att säga upp sig och byta jobb. Då blir överbeläggningarna värre. Det är en ond cirkel som vi har fastnat i. Vi ligger i topp med antal överbeläggningar i hela landet och de säger att vi måste bli mer effektiva men jag ser inte hur vi skulle kunna bli mer effektiva. Man kan inte pressa blod ur en sten.
Sjukvården avvecklas i stället för att utvecklas. Avdelningar stängs ner men patienterna blir inte färre.
Irene Larsson
Hon tror att lösningen på sjukvårdens problem snarare är förbättrade arbetsförhållanden för personalen. Att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsplats och på så sätt få fler att stanna kvar i stället för att gå över till att arbeta som hyrsjuksköterska.
– Vi måste göra landstinget till en attraktiv arbetsplats, för det har den inte varit på flera år. Sjukhuset har varit bortskämt med att det finns en högskola som spottar ut nya sjuksköterskor men nu har sköterskorna börjat ställa krav på sin arbetssituation. Genom att låta sjuksköterskorna arbeta 80 procent med full lön får vi mer utvilad personal som tar sig an extrapass i stället för att vi ska behöva ringa in hyrsjuksköterskor. Jag tror att det fungerar ekonomiskt. En hyrsköterska kostar dubbelt så mycket som landstingets sköterska har jag hört.
Irene betonar att man inte blir sjuksköterska för lönens skull utan för att man gillar att arbeta med människor och få hjälpa de som behöver hjälp, men något kall är det inte längre och personalen kan inte ta hur mycket påfrestning som helst.
– Sjukvården avvecklas i stället för att utvecklas. Avdelningar stängs ner men patienterna blir inte färre. Jag klarar inte av att ha ansvar för fler än 15 patienter samtidigt för att bevara patientsäkerheten och då finns det sjuksköterskor som har hand om upp till 29 patienter samtidigt. De finns sjuksköterskor som har börjat gråta när jag har ringt upp till deras avdelning med besked om att ytterligare en patient ska skrivas in.
Problemet inom vården sträcker sig långt utanför sjukhusets väggar enligt Irene. Det är inte bara på sjukhuset som vårdpersonalen bryter ihop, känner sig stressade och går på knäna.
– Det är många som identifierar sig med sitt yrke och när man tycker att man gör ett dåligt jobb som sjuksköterska så känner man sig också mindre värd som medmänniska helt enkelt.
Varför politikerna inte gjort något för att förbättra situationen tidigare förstår hon inte men hon ser hoppfullt på framtiden. Hon vill inte ge upp om vården, därför ger hon sig nu in i politiken genom partiet Medborgerlig samling.
– Det fungerade inte att bara gnälla så då får jag gå vidare till nästa steg och ger mig in i politiken. Jag kan ge insikt om hur det fungerar på golvet för man kan ju inte styra ett skepp utan att veta hur den fungerar, säger hon.