Kommunens sjuksköterskor om blockaden: "Historisk!"

"Något måste göras för att vi ska få ett hållbart arbetsliv. Sjuksköterskor ställer upp för sin arbetsgivare i vått och torrt, jobbar över, tar extrapass och kämpar på för patienternas och kollegornas skull – tills de går in i väggen och måste sjukskriva sig." Sjuksköterskorna i Eskilstunas tjänst ser dagen de togs ut i konflikt som historisk.

Förtroendevalda, kommunala sjuksköterskorna Andreas Wädel-Hernandez, Ludmila Jarlbäck och Helena Tranefors är glada över att ha tagits ut i Vårdföbundets stridsåtgärder. Och de tror inte att människor i allmänhet vet hur bred hälso- och sjukvården i kommunal regi verkligen är, och hur avancerade uppgifter de kan få utföra.

Förtroendevalda, kommunala sjuksköterskorna Andreas Wädel-Hernandez, Ludmila Jarlbäck och Helena Tranefors är glada över att ha tagits ut i Vårdföbundets stridsåtgärder. Och de tror inte att människor i allmänhet vet hur bred hälso- och sjukvården i kommunal regi verkligen är, och hur avancerade uppgifter de kan få utföra.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-06-02 13:01

Sedan snart två veckor är också Eskilstuna kommuns Vårdförbundet-anslutna sjuksköterskor uttagna i blockad mot övertid, mertid och nyanställningar, i konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona.

Kommunen har sammanlagt runt 180 sjuksköterskor inom vård och omsorgen, och elevhälsan. Majoriteten är fackligt anslutna till Vårdförbundet, och huvudskyddsombud för dessa är Ludmila Jarlbäck. Hon konstaterar att till skillnad mot vad de flesta förmodligen tror, är hälso- och sjukvården i kommunal regi en bred verksamhet.

– Jag tänker att människor ser äldreboenden framför sig när man pratar om kommunal vård- och omsorg. Men vi har hemsjukvården, som inte sällan är på specialistnivå, vård- och omsorgsboendena, nattpatrullen, korttidsboenden och växelvård. 

– Vi har två specialistsjuksköterskor i demensvården, fyra i kommunhälsan och ett större antal skolsköterskor. Och vi har dessutom kollegor som arbetar på LSS-boenden och inom socialpsykiatrin. Vi jobbar väldigt brett. Och trots att det är tänkt att kommunal hälso- och sjukvård ska drivas på primärvårdsnivå har vi tagit över allt mer av den avancerade vården från regionen. 

undefined
"Vi känner ofta att vi ska lösa problemen på vår arbetsplats. Och vi gör ju det. Alla överlämningar mellan personal ska ske patientsäkert. Men vår uppgift är att leda omvårdnaden, bemanningen är inte vår sak att lösa." Sjuksköterskorna Andreas Wädel-Hernandez och Helena Tranefors är relativt nya som skyddsombud för Vårdförbundet i kommunen.

Sjuksköterskorna och skyddsombuden Helena Tranefors och Andreas Wädel-Hernandez är båda relativt nya förtroendevalda för Vårdförbundet. Helena jobbar inom hemsjukvården, Andreas på ett vård- och omsorgsboende. De kallar dagen när de gick ut i stridsåtgärderna, den 20 maj, för historisk.

– Det var gåshud, på ett bra sätt. Du ser, jag får det igen bara vi pratar om det, säger Helena och stryker sig på armen. Andreas håller med.

– Äntligen hände något. Vår yrkeskår har nonchalerats i så många år och har inte tagits på allvar. 

undefined
Vårdförbundet, med ordföranden Sineva Ribeiro i spetsen, utökade den 20 maj konflikten med SKR/Sobona till att blockaden också omfattar medlemmar i en lång rad kommuner - däribland Eskilstuna.

Alla tre har tidigare arbetat för regionen. Och stortrivts, men slitit för hårt. 

– Det är inte värt det. Man ska inte behöva gå sönder i arbetslivet för att man vill vara snäll och lojal.

Med sin nuvarande arbetsgivare är de nöjda.

– Det är en tuff arbetssituation även i kommunen, vi står ofta ensamma med medicinska bedömningar och viktiga beslut. Kommunen har ju inga egna läkare. 

– Men, Eskilstuna kommun har stora ambitioner att vara en attraktiv arbetsgivare. Just därför är det många som bytt från Mälarsjukhuset, där de kämpar med patientsäkerheten, kompetensbristen och utarbetade sjuksköterskor. 

undefined
"De här konflikten är enda möjligheten vi har att stå upp för varandra solidariskt över kommun- och regiongränserna, sätta ned foten och kräva bättre villkor, så vi håller oss friska och orkar ge god vård", säger Andreas Wädel-Hernandez, Ludmila Jarlbäck och Helena Tranefors på Vårdförbundet Eskilstuna.

I kommunal regi har de inte så mycket övertid. Men, grundbemanningen är för tajt också här. Den räcker inte till för att täcka upp för sjukdom och semester, säger de tre kollegorna. 

– Tryggheten saknas. Varje vår – samma magont. Hur ska sommaren bli? Hur många extrapass behöver jag jobba? Jo, det är frivilligt, men man ställer upp. Vi ska stanna kvar tills vi kan lämna över till kollega.

– Lösningen våra chefer använder sig av är att förskjuta arbetstid. Och det får de fortsätta göra under blockaden. Men vi ska leda omvårdnad och utveckla vården proaktivt. Bemanning är inte vår uppgift att lösa.

Om konflikten fortsätter över sommaren kommer den verkligen att sätta ljus på bemanningsproblemen, konstaterar de.

– Fler kollegor har anslutit sig till Vårdförbundet nu, och det här är enda möjligheten vi har – att vi gör det här tillsammans solidariskt över kommun- och regiongränserna. Sätter ned foten och kräver bättre villkor, så vi håller oss friska och orkar ge god vård. 

undefined
"För att jobba som sjuksköterska i kommunen bör du vara erfaren och trygg i din roll. Vi är ofta ensamma med medicinska bedömningar och viktiga beslut." Andreas Wädel-Hernandez, Helena Tranefors och Ludmila Jarlbäck är förtroendevalda för Vårdförbundet i Eskilstuna kommun.

Och under tiden ska inga människor de kommunala sjuksköterskorna tar hand om behöva märka någon skillnad. 

– Om vi åker ut till en patient på landsbygden för att ge en spruta en timme innan vi ska sluta vårt pass, så är det ju självklart att vi stannar kvar så länge det behövs beroende på situationen. Kanske uppstår komplikationer och vi får tillkalla en kollega för att undvika att behöva skicka patienten till sjukhuset. Eller vi kanske finner patienten i livets slutskede, då stannar vi, håller en hand, pratar med anhöriga. 

Också kommunen får åberopa skyddsarbete där akuta lägen gör att övertid krävs.

– SKR kallar oss samhällsfarliga, säger Ludmila Jarlbäck med anledning av att flera regioner nu går ut och anklagar Vårdförbundet för just det, när de nu också varslar till strejk i ett antal regioner.

– Tvärtom, vi räddar liv. Men, om vi inte får gå hem mellan varven för återhämtning kan felbedömningar ske – som kan kosta liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!