Ska man få röka i parken?

Fortfarande drabbas 16 procent av svenskarna av passiv rökning varje år. Ett sätt att minska den passiva rökningen är att förbjuda rökning på fler platser, något som Statens folkhälsoinstitut just nu diskuterar.

Eskilstuna2011-07-20 06:00

Även om Sverige länge haft ett progressivt arbete mot rökning har vi på senare år halkat efter i den europeiska anti-tobaksligan. I en ranking av Europiska länders tobakskontroll, gjord av European Cancer League, har Sverige gått från sjätte till nionde plats på fyra år.

- Det är nog snarare andra länder som klivit fram och snabbat på sitt arbete än att Sverige klivit bakåt eller stannat, tror Åsa Domeij, avdelningschef för drogprevention och spel på Statens folkhälsoinstitut.

Ett kraftfullt sätt att minska den passiva rökningen är att förbjuda rökning i offentliga miljöer. I vissa städer i USA förbjöds rökning i parker och andra utomhusmiljöer redan för fem år sedan. Minst 13 städer i Kalifornien har förbjudit rökning på stranden. Även i Europa tas kraftfulla tag för att få folk att fimpa.

- Förbudet mot rökning på serveringsplatser, som infördes 2005, har tagits emot positivt. För att gå vidare måste man sannolikt utöka andelen områden där det är tobaksfritt, säger Åsa Domeij.

Bland Eskilstuna-Kurirens läsare är det delade meningar om var man ska få röka.

- Det är en sådan himla hetsjakt på rökare! Jag tycker absolut att man ska få röka utomhus. Nu går jag inte ut på krogen så ofta men när jag gör det skulle jag gärna röka inomhus där med, säger Christine Melin från Eskilstuna.

Zanghaeh Kadhim, också han från Eskilstuna, är av en annan mening:

- Ett förbud mot rökning på allmän plats skulle vara bra, för då kanske fler skulle sluta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om