Med sitt rika fågelliv och varierande flora är Kronskogen-Stenby äng, vid sidan av Vilsta- och Årbyreservatet, ett av stadens mest populära platser för friluftsliv.
– Här finns betesmarker, äldre tallar och en flera hundra år gammal ekskog. Många av träden vid Stenby äng klassas som skyddsvärda träd, vilket innebär att de är viktiga för den biologiska mångfalden. Djurlivet är brett och området omfattar flera olika naturmiljöer i en och samma skog, säger Charlotta Kjellström.
För att värna skogen och möta människans behov har kommunen anlagt såväl flera motionsspår som rast- och grillplatser.
– Det är ett område som vi lägger stora resurser på att hålla efter och då skaver det när en del tar sig frihet och bryter mot reglerna för naturreservatet, säger Charlotta Kjellström.
En grundläggande tanke i allemansrätten är att inte störa och inte förstöra. Att avverka träd och bygga egna eldningsplatser är alltså ett tydligt brott mot föreskrifterna.
– Vi har påträffat flera kojor byggda med konstruktionsmaterial och en rad eldningsplatser. Det sistnämnda kan i värsta fall leda till stor förödelse och det vill vi så klart undvika.
Enligt miljökontoret handlar anmälningarna inte om några tiggarläger – vissa byggen i skogen påminner mer om hinderbanor. Med anledning av händelserna kommer miljökontoret börja med ingripande tillsyn i skogen och brott mot föreskrifterna kan leda till böter.
– Kojbyggen har funnits länge, men på senare år har de blivit mer omfattande och ombonade. I dess närhet ser vi att det huggits ner både levande och döda träd och det känns inte bra, säger Charlotta Kjellström.
Hon tror att fjolårets pandemiutbrott gjorde att fler människor än vanligt tog sig ut i skogen – många som kanske inte alltid är helt bekanta med allemansrätten.
– De som inte har koll på vad som gäller kan säkert lätt få för sig att det är okej att samla ved i skogen och elda vid kvarlämnade eldplatser. Det är olyckligt om folk av okunskap förstör för andra – vi får försöka att bli ännu tydligare.
Charlotta Kjellström uppmanar alla som känner sig osäkra på vad som gäller att följa naturreservatens föreskrifter.
– Kronskogen är en idyll och jag tror att de allra flesta vill att den ska förbli det även i framtiden, säger Charlotta Kjellström.