I Mälardalen fick de kraftiga skyfallen i samband med Stormen Hans stora konsekvenser för spannmålsskördarna. För Karola och Peter Reuterström på Stora Lövhulta gård blev effekterna allt annat än önskvärda. På bara några timmar svämmade diken och avrinningskanaler över och ut över grödorna.
– Det hade redan regnat mycket veckorna innan och den 8 augusti kom det 60 millimeter på bara några timmar. På vissa åkerområden stod vattnet 70 centimeter högt och även om en del av skörden gått att bärga så håller den lägre kvalitet än vid ett normalår, säger Peter Reuterström.
Under onsdagen hade paret besök av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och fick möjlighet att ge en tydligare bild av läget och samtidigt berätta om önskvärda åtgärder för framtiden.
– Vi har hållit på med det här i 32 år och fram till nu varit med om tre riktigt dåliga somrar: 1998 var det alldeles för blött, 2013 hade vi svåra vinterpåfrestningar och 2018 var det extremt torrt. I år prickar vi en kombination av alla tre – lägg där till ett tufft kostnadsläge och snabbt stigande räntor, säger Peter Reuterström.
I år har Stora Lövhulta odlat spannmål på 930 av sina närmare 1 000 hektar tillgänglig åkermark. 250 av dessa har påverkats negativt av att de stora regnmängderna. 110 hektar hade stående vatten när det var som värst.
– Vi satte in pumpar för att transportera bort vattenmassorna och det hjälpte till viss del. De dramatiska för vår del är de ekonomiska effekterna, säger Karola Reuterström och fortsätter:
– I år räknar vi med att nå ett skördevärde på 54 procent jämfört med ett normalår. Det innebär ett kännbart ekonomiskt avbräck. Vi kommer att klara det, men kul är det inte.
Paret Reuterström ser gärna att kommunen agerar för att öka kapaciteten med att transportera bort stadens dagvatten. Den aktuella kanalen slingrar sig genom deras åkerfält och det är just densamma som svämmat över.
– Kommunen vill se tillväxt och exploatering, men då måste också de här funktionerna dimensioneras upp. Kanalen som går från Eskilstuna och ut i Mälaren skulle behöva vara dubbelt så bred. Som det är nu straffas vi som ligger nedströms när stora regnmängder faller över Eskilstuna, säger Peter Reuterström.