Sedan den nya lagen om tillträdesförbud i butik trädde i kraft 1 mars i år har åtta anmälningar från butiker lämnats in till åklagare i Sörmland. I sju av fallen har butikerna fått avslag på sin ansökan om tillträdesförbud. Endast Coop i Nyköping fick beslutet beviljat. De som fick avslag var Ica Safiren i Eskilstuna, Stora Coop och Hemköp i Nyköping, Apoteksgruppen AB i Oxelösund samt Kronans apotek i Katrineholm.
Just Ica Safiren på Strandgatan i Eskilstuna ansökte om tillträdesförbud mot två personer efter ett rån butiken utsattes för måndagen den 10 maj i år. Flera personer lämnade butiken med varor utan att betala. En man och en kvinna i 30-årsåldern greps kort senare, misstänkta för rån i motvärnsfallet.
– De här personerna var inne och stal i butiken veckan före rånet, säger Lasse Sedell Ica-handlare på Safiren.
Skälet till att åklagaren inte fattat beslut om tillträdesförbud var att personerna inte var dömda för något brott i butiken tidigare. Nu undersöker Lasse Sedell möjligheten att överklaga beslutet med hjälp av branschorganisationen Svensk Handel.
– De kan dömas för nödvärnsrån, men får inte tillträdesförbud. Jag såg verkligen fram emot den nya lagen och trodde att den skulle hjälpa oss, men som den tillämpas fungerar den inte. Jag är förvånad över åklagarens beslut. Det är inte för att sätta dit personerna man ansöker om tillträdesförbud, utan för att vår personal och våra kunder ska känna sig trygga i butiken, säger han.
Och han får medhåll av Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer,
– Det är en rejäl tankevurpa åklagarna gör, jag tycker inte att argumentet bär. Sju av tio butiker i Sverige har fått avslag på sin ansökan om tillträdesförbud. Och väldigt många ärenden blir avskrivna av just den anledningen att gärningspersonen inte var dömd för brott i den specifika butiken ifråga. Det kan finnas skäl till att tillträdesförbud bör nekas, till exempel om personen bor på annan ort och återupprepade brott bedöms som låga, säger han.
Svensk Handel gör en annan bedömning än vad många av åklagarbesluten leder fram till. Den vill att man ska fokusera mer på helheten – hur hög är till exempel sannolikheten att personerna fortsätter med brottslig verksamhet. Dessutom har de sett att olika åklagare fattar olika beslut beroende på var i landet brottet har skett.
Per Geijer vill ha en dialog med åklagarna om tillämpningen av lagen. Men påpekar också att det är viktigt att dess medlemmar dokumenterar och underbygger sin polisanmälan och begäran om tillträdesförbud ordentligt. Han berättar att de har en app på sin hemsida där man snabbt kan göra en polisanmälan om exempelvis ringa stöld om polisen inte kan komma direkt när brottet sker.
– Jag har varit Ica-handlare i 35 år och under den tiden har jag polisanmält cirka 50 brott. Men samtidigt kört ut upp mot 400 personer ur butiken som vi tagit på bar gärning. Man orkar inte hålla på att anmäla alla när inget händer. Många gånger känns det hopplöst att lägga ned energi på det här, säger Lasse Sedell.
– I de butiker som fått tillträdesförbudet beviljat har det fungerat bra och effektivt. Jag tror verkligen på lagstiftningen. Vi ser att den fungerar och över tid kommer vi att hitta en bra balans, avslutar Per Geijer.