24-åringar får skärpta straff för våldsbrott

De två 24-åringar som av tingsrätten dömdes till fängelse för bland annat grov misshandel och utpressning får sina straff skärpta av hovrätten.

Två 24-åringar som dömts för bland annat utpressning och grov misshandel får sina straff skärpta av hovrätten.

Två 24-åringar som dömts för bland annat utpressning och grov misshandel får sina straff skärpta av hovrätten.

Foto: TT

Eskilstuna2023-09-27 21:03

I målet som var uppe i tingsrätten i juli i år stod sex personer åtalade, varav två män, båda 24 år, misstänktes för att vid olika tillfällen ha gjort sig skyldiga till en rad mycket allvarliga brott.

Genom hot förmådde de i augusti 2022 en man att lämna från sig sin bil som en delbetalning för en skuld. De ska även ha idkat utpressning mot en man i Torshälla som tvingades in i en bil där han misshandlades. I september förra året rånade och misshandlade de en taxichaufför. Mannen lämnades blödande på gatan samtidigt som gärningsmännen tog hans bil.

Tingsrätten dömde de bägge männen till fängelse i ett år och sex månader respektive två år och fem månader för bland annat grov misshandel, utpressning och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Rätten friade dock männen för flera andra åtalspunkter, däribland våldtäkt och människorov, brott som ska ha begåtts i en lägenhet i Eskilstuna i oktober 2022.

Domen överklagades till hovrätten som nu ökat på de utdömda straffen med fyra respektive fem månader. Åklagarens yrkande om människorov och våldtäkt ogillas även av hovrätten.

Domstolen skriver att det i det senare fallet varit svårt att få en klar bild över omständigheterna då målsägandena varit kraftigt narkotikapåverkade. Deras berättelser har varit fattiga på detaljer och dessutom skiljts sig åt. En av målsägandena ska enligt hovrätten även ha varit påtagligt osammanhängande vid huvudförhöret där hen framstått som drogpåverkad.

Två av nämndemännen i hovrätten hade en avvikande uppfattning i målet och ville se de bägge 24-åringarna fällda för samtliga åtalspunkter och att de skulle dömas till sju respektive åtta år i fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!