Skatt införs på miljövänlig el

Det var tänkt att bli en lönsam affär för fastighetsbolagen, samtidigt som det skulle bli en minst lika stor vinst för miljön. Men nu har ny beskattning på solel fått kommunerna att dra öronen åt sig – även i Eskilstuna.

Eskilstuna2016-07-13 04:00

– Det känns inte bra att nästan bli motarbetad när man satsar på förnybart. Det är tråkigt, för vi vill verkligen fortsätta utbyggnaden av solel i Eskilstuna.

Det säger Monica Hed Johansson, tillförordnad vd för Kommunfastigheter.

Från och med 1 juli i år ska större solcellsanläggningar betala skatt. Tidigare har solel, liksom annan förnybar el, varit skattebefriad.

Mindre anläggningar är fortfarande skattebefriade. Beskattningen gäller anläggningar med en effekt på mer än 255 kilowatt. En förändring som kan komma att slå hårt mot kommunala fastighetsbolag eftersom de, till skillnad mot kommersiella, oftast har alla fastigheter i ett och samma bolag.

Därmed räknas samtliga bolagets anläggningar in i samma juridiska enhet. Blir den totala effekten mer än 255 kilowatt måste kommunen också betala skatt på all solel däröver.

I Eskilstuna ska tio procent av elen som Kommunfastigheter konsumerar komma från solel. Det har ägaren kommunen bestämt.

Än så länge har man bara nått upp till en procent. Och nu har ägaren dragit ner på ambitionerna.

– I det nya ägardirektivet är andelen solel 2,5 procent, säger bolagets tillförordnade vd Monica Hed Johansson.

Det finns flera skäl till att det gått trögt, säger hon.

– Det har varit svårt att räkna hem investeringar i solel. Sedan har det bidragit att kommunen satsat så stort på vindel istället.

Samtidigt fortsätter bolaget ändå att planera in solpaneler i sina nybyggen. Det senaste exemplet är de nya lägenheter som ska byggas runt Tunafors gamla skola. Här är taken till de nya byggnaderna anpassade för solpaneler. Det första spadtaget togs helt nyligen och de första lägenheterna ska vara inflyttningsklara våren 2018.

– I framtiden räknar vi med att installera solpaneler på fyra av sex nybyggen, säger Monica Hed Johansson.

Tveksamheten delas av flera kommunala fastighetsbolag i Sörmland.

– Om vi bestämmer oss för att fortsätta bygga så hoppas jag staten hunnit ta sitt förnuft till fånga. Det vore synd om vi som har alla möjligheter att bygga miljövänliga anläggningar skulle hindras av skatteregler.

Det säger Johan Eriksson, vd för Nyköpings kommunala bostadsbolag Nyköpingshem.

Nyköpingshem har än så länge inga solpaneler alls på sina fastigheter. Men bolaget är i startgroparna. Om det ska bli en fortsatt satsning eller inte beror på statens fortsatta agerande, säger Johan Eriksson.

– Vi projekterar just nu den första anläggningen. Den har en effekt som ligger långt under de 255 kW som är gränsen för beskattning.

Strängnäs Bostads AB skrev nyligen avtal med ett företag som ska installera en solelanläggning på ett av Multeums tak. Anläggningen var tänkt att bli den första i en lång rad, men nu måste bolaget ta sig en ny funderare, menar vd:n Lars Keyser.

– Jag tycker det är ett väldigt konstigt agerande av staten. Det har hela tiden sagts att solenergi är något väldigt bra som ska befrämjas och så plötsligt vänder man på kuttingen!

– Kalkylen för framtida investeringar blir ju helt annorlunda när förutsättningarna ändras på det här sättet. Vi kan ju inte bara gå vidare som ingenting hänt.

Katrineholms Fastighets AB har än så länge bara en mycket begränsad andel solenergi i sitt fastighetsbestånd.

– Ungefär en procent av den energi vi använder i dag kommer från solelanläggningar, säger bolagets vd Ingmar Eriksson.

Men det saknas inte planer för framtida investeringar.

– Vi har två nybyggen på gång där vi planerat för solpaneler redan från början. Ett av dem är betydligt större, med paneler på nästan hela taket.

Det handlar inte om lönsamhet i första hand, understryker Ingmar Eriksson,

– Vi jobbar för miljön, det är en principfråga. Så länge investeringen hamnar på plusminus-noll är det en bra affär. Men vi kan inte lägga pengarna på något som går back.

Därför beklagar han den nya energiskatten och effekterna den kan få.

– Det är tråkigt när staten tar beslut som bromsar en utveckling man sagt sig vilja ha.

Länets minsta kommuner har kommit olika långt i sin solelutbyggnad. I Oxelösund, Trosa och Gnesta följer de kommunala fastighetsbolagen utvecklingen med intresse, men några egna anläggningar har man ännu inte.

Länets minsta kommun Vingåker är undantaget.

– Vi har precis börjat investera i solenergi. Den första anläggningen är klar och vi har planer för flera andra fastigheter, säger Jonas Schyllberg, fastighetsansvarig för Vingåkershem och Kommunfastigheter i Vingåker.

Han tror ändå inte att de nya skattereglerna kommer att innebära någon dramatisk förändring i kommunens strategi.

– Det handlar om så små anläggningar att vi kan bygga ut bra mycket innan vi kommer upp i 255 kW.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!