Kommunen satsar på att möjliggöra skidåkning i Vilstabacken till vintern. Trots de skenande elpriserna kommer konstsnö att sprutas över backen, men i mindre utsträckning än tidigare.
– Beskedet nu är att vi ska spruta snö men det kan bli restriktioner. Vi vet att om det är kallare än tre minusgrader fungerar konstsnöproduktionen bäst. Det går att producera snö vid varmare temperaturer också men det går åt mer energi och då kan vi behöva sätta en gräns, säger Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv.
Till en början kommer bara en del av skidbacken att vara öppen för åkning och längdskidspåret kommer troligen inte att bli lika långt som tidigare år.
– Det finns några stationer där vi producerar snö som man sedan lägger ut och skapar ett spår av. Då bygger man på det vartefter och om vi ser att det drar iväg och att vädret inte är med oss kanske vi får bromsa. Skidbacken börjar med en sida och en backe, vi kanske inte kommer klara av att öppna hela backen. Där kan det bli en begränsning, säger Mattias Albers och fortsätter:
– Man får se det som att vi möjliggör att man kan åka skidor men kanske inte på en lika stor yta.
Kommunen kommer att följa elpriserna noga för att inte riskera att budgeten spricker.
– Vi ser att det kommer bli dyrare och vi måste verkligen följa vår budget för 2023. Skenande kostnader i början av året kommer att påverka hela budgetåret om det drar iväg för mycket. Då kan det ge konsekvenser för övrig verksamhet resten av året och det vill vi helst inte riskera. Därför är det viktigt att vi noga följer elförbrukningen i början av året.
Det återstår alltså att de om det blir lika många skiddagar i vinter som det varit tidigare år.
– Man sprutar väldigt mycket snö och det blir väldigt koncentrerat under december och januari. När man väl fått ut snön behöver man inte spruta så mycket mer för den ligger kvar. Det kanske behövs kompletteras och förbättras lite och det är någonting vi behöver titta på då. Konstsnön är väderberoende men förra året hade vi 100 skiddagar i Vilsta. Kommer vi upp i den nivå vore det fantastiskt för det är väldigt mycket för en skidort på våra breddgrader, säger Mattias Albers.