Hungrigare skolbarn när matpriserna stiger

Dyrare matpriser gräver hål i många familjers plånböcker. På Fröslundaskolan märker kökspersonalen att barnen blivit hungrigare under hösten. "Det syns på hur stora portioner de tar."

Therese Johansson och hennes kolleger Laith Alsaur och Hasiina Mosaa gör de sista förberedelserna inför att hungriga barn ska äta lunch på Fröslundaskolan.

Therese Johansson och hennes kolleger Laith Alsaur och Hasiina Mosaa gör de sista förberedelserna inför att hungriga barn ska äta lunch på Fröslundaskolan.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-12-06 06:56

Höga energipriser, pandemi och krig i Ukraina. Det är bara några av orsakerna till årets kraftiga prisökningar på livsmedel. Samtidigt har många andra kostnader också skjutit i höjden under året. Höjningarna slår hårt mot många familjers ekonomi, särskilt de som redan innan hade svårt att få pengarna att räcka hela månaden.

På Fröslundaskolan märker man av detta tydligt. Här är barnen hungrigare nu.

– Det syns på hur stora portioner de tar. Vi har fått öka volymen mat, framför allt tillbehören, säger Therese Johansson, arbetsledare i köket.

undefined
Biryani är en kryddig risrätt från Mellanöstern. Den här dagen serveras den med vit sås på Fröslundaskolan.

Hon berättar om en liten flicka som tog ett stort lass mat men inte orkade äta upp allt.

– Jag frågade varför hon tagit så mycket mat. Då sa hon "mamma säger att jag ska ta mycket mat i skolan". Folk har det lite tajtare hemma och försöker få sina barn att äta mer i skolan. Framför allt familjer som har många barn, säger Therese Johansson.

Skolköket i Fröslunda lagar mat både till skolans lågstadium i Fröslunda och mellanstadiet i Skjulsta. De har svårt att hålla budgeten och får ibland kämpa för att maten ska räcka även till eleverna som äter sist på dagen.

Det var efter höstlovet som skillnaden började märkas tydligt.

– Tidigare när vi serverade fisk lagade vi 30 kilo. Nu får vi laga 34 kilo. De gillar fiskrätterna mer nu också, vi kryddar dem annorlunda, säger Laith Alsaur, som också jobbar i skolköket på Fröslundaskolan.

undefined
Laith Alsaur ser till att allt är i ordning inför dagens skollunch.

– Det är roligt att det går åt mat, men det är tråkigt med bakgrunden, säger Therese Johansson.

Allra mest märks hungern på hur många fritidselever som äter frukost och mellis. Då serveras gröt, yoghurt och flingor – och massor av mackor.

undefined
Ost- och tomatpajen är populär.

När tidningen kommer på besök är det veckans helvegetariska dag. Övriga dagar serveras både ett vegetariskt alternativ och en rätt som innehåller kött. Dofterna sprider sig i skolrestaurangen medan Therese Johansson, Laith Alsaur och Hasiina Mosaa gör de sista förberedelserna. I runda aluminiumformar ligger ost- och tomatpajer och i större tråg saffransris och biryani – en risrätt med bland annat potatis, russin och sju kryddor. Redan klockan 10.40 anländer de första barnen och börjar ta för sig. En del portioner är rejäla, men långtifrån alla.

– Vegetariskt är inte lika populärt, många barn gillar inte grönsaker. Då får vi göra extra smoothie till mellanmål i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!