Sökte veterinärvård för tamråtta – skickade penisbild

En 42-årig Eskilstunabo åtalas för sexuellt ofredande av en online-veterinär. Han hävdar att han skickade "fel bilder".

42-åringen sökte hjälp för en hund, eller tamråtta eller möjligen av sig själv.

42-åringen sökte hjälp för en hund, eller tamråtta eller möjligen av sig själv.

Foto: Firstvet/TT/Polisen

Eskilstuna2021-08-23 20:30

Firstvet är ett företag som erbjuder veterinärvård online. Djurägaren laddar ner en applikation till mobilen, skapar ett konto och lägger in information om, och bilder på, det djur som behöver hjälp. På avtalad tid ringer veterinären upp och istället för ett fysiskt besök hålls ett videosamtal.

Eskilstunabons problembeskrivning var kortfattad. Han sökte hjälp för en namngiven hund som hade problem med ollonet. För veterinären som förberedde sig för videosamtalet var det inget konstigt, så långt. 

När hon klickade upp de bifogade bilderna som öppnades i fullskärmsläge blev hon dock "mycket chockad och rädd" som hon sagt i polisförhör. Skärmen fylldes av en människopenis.

Videosamtalet blev aldrig av. Istället vände sig Firstvet till polisen. 

Enligt Firstvets Nordenchef var det första gången någon skickade en penisbild under de fyra år som företaget varit verksamt.

Att spåra bilderna till Eskilstunabon var enkelt. Han hade nämligen loggat in med bank-id. I början av augusti kallades 42-åringen till förhör på polisstationen i Eskilstuna där han delgavs misstanke om brott, sexuellt ofredande. 

Eskilstunabon förnekade brott och förklarade att det rörde sig om ett misstag. I själva verket hade han sökt hjälp för en tamråtta som fått en böld på halsen. Tamråtta fanns dock inte som alternativ när han fyllde i sina uppgifter.

– Jag valde hund istället. Fyra ben, svans och päls, tänkte jag, berättade han.

Att han skickade med två bilder på sitt eget könsorgan medger han, men det var ett misstag. Varför han beskrev att problemet var kopplat till ett könsorgan, när det handlade om en halsböld, kunde han inte förklara.

Förhöret avslutades med att 42-åringen accepterade ett eventuellt strafföreläggande och han sade sig ha förståelse för att veterinären reagerat med obehag. Han sade sig också vara villig att betala skadestånd till veterinären.

En knapp vecka senare hörde 42-åringen av sig till polisen med en ny förklaring. Han hade själv sökt vård vid den aktuella tidpunkten. De bilderna han skickade till veterinären skulle egentligen till doktor.se, en liknande vårdtjänst fast för människor. 

Det måste ha blivit en förväxling mellan apparna och han hade skrivit om fel sak, berättade han då. 

Veterinären kräver ersättning för förlorad inkomst med 6 000 kronor då hon inte kunde jobba på tre dagar efter händelsen. Hon yrkar även kränkningsersättning om 5 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!