Redan 2021 stod Skiftingehus inför hotet om större neddragningar på flera tjänster. Den gången räddades skolan i elfte timmen av pengar från ett nytt statsbidrag tänkt att förbättra lärares arbetsmiljö i socioekonomiskt utsatta områden.
Som en av sju skolor i Eskilstuna fick Skiftingehus första året vara med och dela på över 16 miljoner kronor.
"Medlen kommer att kunna göra stor skillnad", sade då skolchefen för grundskolan i Eskilstuna, Hans Ringström, i ett pressmeddelande och pekade på hur pengarna skulle användas på olika sätt för att avlasta lärarna i deras arbete, bland annat genom kompetensutveckling och för att påverka personalomsättningen.
Men inför skolstart i höstas kom det snöpliga beskedet att Skiftingehus inte längre kvalar in på Skolverkets lista över verksamheter i störst behov av pengarna.
Sedan dess har man befunnit sig i ett omställningsarbete där flera miljoner behöver sparas in. Efter förhandlingar med Akademikerförbundet SSR – som blev klara den 5 januari – står det klart att flera neddragningar på skolhälsan väntar, något facket ser kritiskt på.
– Om man tar bort alla de här stödjande resurserna på skolan som det nu flaggas för så kommer belastningen öka mer och mer för kurator. Det är så vi ser det, säger Maria Hedvall, på Akademikerförbundet SSR.
Även Cecilia Rahbek Nöhr på fackförbundet Sveriges lärare i Eskilstuna är bekymrad över situationen.
– Det är inte kommunens eller skolans fel från början att det blivit så här. Men alla är nog överens om att det här är något som får stora konsekvenser. Skiftinge är fortsatt ett område med mycket problem och barnen som har föräldrar med låg utbildningsnivå finns ju kvar på skolan.
Men även om situationen uppstått på grund av uteblivna bidrag anser Maria Hedvall att skolan i Eskilstuna även generellt sett behöver bli bättre på sitt arbete med elevhälsa.
– Vi tänker att grunden måste vara att skolpengen ska täcka den lagstadgade verksamheten. Då måste det finnas elevhälsa och kurator i tillräcklig omfattning utifrån elevernas behov.
Uppfyller Skiftingehus de kraven utifrån den här nya organisationen?
– Nej, jag tycker det är för dåligt. Vi upplever också att behoven ökar nu också på grund av inflationen och de oroliga tiderna i stort.
Carin Pärlesköld, skolchef på Barn och utbildningsförvaltningen, delar fackets oro.
– Ja, absolut. De står inför ett omställningsarbete på skolan vilket kommer få konsekvenser för lärarnas arbetsmiljö och det blir tuffare för dem som blir kvar. Jag är lika orolig som rektorn för hur det här ska gå och hur vi ska kunna behålla kvaliteten med minskade förutsättningar.
Hur stöttar kommunen upp?
– Det vi kan göra på huvudmannanivå är att tillsammans med rektor tänka på hur vi på bästa sätt minskar effekterna av omställningen. Sedan behöver vi fundera långsiktigt på hur vi tänker kring skolorna i våra utsatta stadsdelar.
Hur då?
– Det ska finnas en skolhälsa men lagen talar inte om hur omfattande den ska vara. Om vi inte har de ekonomiska förutsättningarna måste vi se över hur vi är organiserade. Det är det vi behöver göra nu.
Rektor Ingmarie Lindkvist vill inte svara på frågor om organisationsförändringen förrän protokollet från förhandlingen signerats och offentliggjorts.