1991 gick skolan från att vara statlig till att bli kommunal. Tanken var att kommunerna skulle kunna föra en samlad personalpolitik och att det skulle bli tydligare vem som bar ansvaret. En annan fördel med kommunaliseringen ansågs vara att man lokalt skulle kunna påverka viktiga beslut och att det skulle bli en mer likvärdig skola.
Nu, den 10 februari 2014, kommer domen. Regeringens utredare Leif Lewin skriver i en kommentar att "kommunaliseringen av skolan blev ett misslyckande".
Han visar på en rad faktorer som bidrar till bedömningen han gör: Försämrade studieresultat, minskad likvärdighet samt sänkt status för läraryrket.
En som håller med är Niklas Frykman, gruppledare för Folkpartiet i Eskilstuna.
– Jag delar den uppfattningen. Det är feltänkt och fel genomfört.
Han ser gärna ett återförstatligande av skolan och menar att det lokala inflytandet drar isär skolan och skapar ojämlikhet.
– Det blir tydligt här i Eskilstuna där själva finansieringen har varit lidande ganska länge, säger han.
Under måndagen kritiserades utredningen bland annat för att inte komma med några konkreta förslag men också för att ge en för ensidig bild av situationen. En av kritikerna är Faisal Hassan, Mp, tillförordnad ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna.
– Det känns som att den här utredningen är en beställning från utbildningsminister Jan Björklund.
Faisal Hassan anser att det är lugn och ro skolan behöver, inte någon gigantisk reform som ett återförstatligande enligt honom skulle innebära.
– Jag tycker att skolan ska vara kommunal, besluten måste ligga nära de som berörs. Men staten måste ge kommunerna bättre förutsättningar att sköta sina uppdrag.
Agneta Methander, som är lärare i årskurserna sju till nio på Årbyskolan, är dock positiv till att skolan skulle bli statlig igen.
– Annars kommer vi aldrig få en likvärdig skola, säger hon.