I början av nästa år ska Fröslundaskolans mellanstadieelever, som för närvarande håller till i Skjulsta, få flytta "hem" till Fröslunda igen. Enligt skolledningen är flytten mycket efterlängtad.
– Under flera års tid har vi haft en önskan om att Fröslundaskolans barn ska få gå tillsammans och inte vara uppdelade på två olika ställen, säger rektor Anna Gill som tillsammans med biträdande rektor Frida Lusth länge strävat efter att eleverna ska få vara samlade i en och samma skola.
Trots att Fröslundaskolan är en F-6-skola, med barn från förskoleklass till årskurs sex, har eleverna varit separerade vilket inte varit särskilt praktiskt.
Under en period var mellanstadiet inhyst i gamla "Tvätten" i Fröslunda i vad som då var utdömda lokaler men som senare renoverats och förvandlats till Alvägens förskola.
Inför hösten 2015 växte elevantalet, bland annat till följd av flyktingvågen, och Fröslundaskolan behövde därför större ytor. Då gick flyttlasset till Skjulstaskolan där mellanstadiet varit stationerat sedan dess.
– Vi har hela tiden påtalat vikten av att få vara en skola där barnen inte skiljs åt utan får sin trygghet från förskoleklass till årskurs sex på ett och samma ställe. Även föräldrar har uttryckt en stor önskan om detta och äntligen har vi fått gehör, säger Anna Gill.
Enligt rektorerna har Skjulstaskolan, med naturen runt knuten, fungerat bra rent lokalmässigt. Problemet är att byggnaden ligger för långt från Fröslundaområdet där merparten av eleverna bor.
– Eleverna har behövt åka linjebuss till skolan redan i årskurs fyra. Många föräldrar har tyckt att det varit väldigt jobbigt ur trygghetssynpunkt att sätta barnen på bussen i ett utsatt område på morgnarna. Placeringen i Skjulsta har också gjort att många valt bort skolan inför mellanstadiet.
Nuvarande Fröslundaskolan på Mossvägen i Fröslunda är byggd som en lågstadieskola. Efter vissa förändringar av befintliga lokaler ska skolan efter nyår rymma även mellanstadiebarnen. Varje årskurs får då två parallella klasser.
– Det är så många vi får plats med, säger Anna Gill.
Somliga lektioner för mellanstadiet, exempelvis hemkunskap, kommer hållas på Stålforsskolan.
– Det som är jätteviktigt för oss är att det ska bli bra, adekvata lokaler för den öppna fritidsverksamheten för årskurs fyra till sex. Det är många som går på fritids även bland de äldre barnen och vi vill verkligen att det ska finnas rolig verksamhet för dem så att de är kvar här på eftermiddagarna och inte hänger i centrum.