Skolinspektionen vill ha svar om stora barngrupper

Det är inte bara Skolverkets statistik som vittnar om stora barngrupper i Eskilstunas förskolor. De stora barngrupperna tas också upp i den granskning som Skolinspektionen nyligen gjorde i Eskilstuna.

Eskilstuna2014-03-25 05:30

Många förskolor i Eskilstuna kommun har stora barngrupper, ofta med små barn. Det konstaterar Skolinspektionen som granskar kommunens förskolor under 2013 och 2014. Skolinspektionen medger att kommunen visserligen verkar medveten om problemet och jobbar för att minska grupperna. Men inspektionen anmärker på de så kallade hemvister som finns på en del förskolor och skriver att de "...i viss mån anses ge möjligheter att skapa flexibilitet när det gäller fördelningen av barnen i olika grupper under dagen", men att de i praktiken "...beskrivs vanligtvis innebära stora barngrupper med låg personaltäthet". Senast i maj ska kommunen redovisa hur man utvärderat barngruppernas sammansättning och storlek.

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) är problemet att kommunen fortfarande inte hunnit med att bygga ut förskolan i den takt som behövs.

– Det blir fler barn och behovet ökar hela tiden. Men förvaltningen har ett uppdrag att se över barngrupperna och se över hur vi kan få mer resurser till förskolan. När det gäller hemvister så får vi kanske se över om vi måste förändra vårt arbetssätt.

I oktober räknar Sarita Hotti med att förvaltningens arbete ska ha resulterat i konkreta förslag för att åtgärda problemen i förskolan. Som Eskilstuna-Kuriren berättat tidigare har nämnden också redan öronmärkt 10 miljoner i årets verksamhetsplan för att skapa mindre barngrupper i förskolan.

När det gäller studien som visar att mindre barngrupper skulle minska spridningen av resistenta pneumokockbakterier, säger Sarita Hotti:

– Jag kan inte kommentera en enskild studie eller vad en enskild distriktssköterska säger. Det vi har att anpassa oss efter är de myndigheter som reglerar vår verksamhet.

Sarita Hotti hänvisar till att Skolverket i fjol slopade den tidigare rekommendationen från 2005 om maximalt 15 barn per avdelning. I stället för att låta en siffra styra ska fokus i stället riktas på vad som är bäst för varje enskild grupp, enligt de nya rekommendationerna.

Majoriteten i Eskilstuna hade tidigare som mål att barngrupperna skulle minska i snitt till 17,5 barn per grupp. Men detta togs bort 2012 och något nytt mål har inte satts upp.

– Det viktiga nu är att se till att det blir mindre antal barn per personal. Men jag ser många fördelar med att minska barngrupperna.

Tycker du att frågan om smittspridning i stora barngrupper lyfts tillräckligt vid beslut om förskolan?

– Det är viktigt att prata om smittspridning och hygien och vi följer noga hur sjukfrånvaron ser ut i förskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!