Djurgårdsskolan kritiseras av Skolinspektionen

Djurgårdsskolan i Eskilstuna uppfyller inte kraven för att kunna ge en utbildning utifrån alla elevers olika behov. Tidningen har tagit del av Skolinspektionens beslut efter deras granskning av skolan. "Fokus har legat på att ge eleverna en så bra skolgång som möjligt under pandemin", säger skolans rektor Åsa Carnesten.

Eskilstuna kommun har fram tills den 19 november på sig att åtgärda bristerna.

Eskilstuna kommun har fram tills den 19 november på sig att åtgärda bristerna.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2021-08-16 15:32

Eskilstuna-Kuriren har vid upprepade tillfällen skrivit om Djurgårdsskolan – bland annat om besparingspaket till följd av den dåliga ekonomin. I januari 2020 meddelades att skolan behövde spara 5 miljoner kronor. Trots fackliga protester drogs tolv tjänster in, två personer återanställdes dock senare. Både föräldrar till elever på skolan och lärare har uttryckt sin oro över läget.

undefined
Eskilstuna kommun har fram tills den 19 november på sig att åtgärda bristerna.

Nu har tidningen tagit del av de brister som Skolinspektionen hittat efter en granskning av skolan. Djurgårdsskolan, F - 9, uppfyller till exempel inte kraven för att kunna ge en utbildning som tar hänsyn till alla elevers olika behov. Skolan brister i att kunna ge alla elever särskilt stöd, så att de når de minst uppsatta kunskapskraven. 

Skolan behöver även bli bättre på att följa upp åtgärdsprogram i årskurs ett till tre. I ett åtgärdsprogram beskrivs vilket särskilt stöd skolan kommer att ge en elev. 

Skolinspektionen anser också att det finns brister i elevhälsans förebyggande och stödjande arbete. Eskilstuna kommun har fram tills den 19 november på sig att rätta till bristerna.

undefined
Åsa Carnesten är rektor på Djurgårdsskolan sedan januari i år.

Skolans rektor, Åsa Carnesten, säger att pandemin gjort att de blivit tvungna att fokusera på andra bitar. Exempelvis har högstadieeleverna haft distansundervisning medan eleverna från förskoleklass till årskurs sex varit på plats.

–Fokus har legat på att ge eleverna en så bra skolgång som möjligt under pandemin. Vi har även påverkats negativt av den ökade sjukfrånvaron bland personal och elever, säger hon. 

En av bristerna Skolinspektionen hittade var att studiehandledning på elevernas modersmål inte ges till de elever som behöver. Åsa Carnesten säger att skolan inte är så mångkulturell och att de samverkar med en enhet som har den språkliga kompetensen och hjälper dem med studiehandledningar. 

Hur tänker ni kring Skolinspektionens beslut?

– Vi ska självklart bli bättre. Sex ur personalen, som varit väldigt involverade i elever med särskilt stöd, har slutat och det har blivit ett glapp innan ny personal börjar. Skolinspektionen kommer med kloka tankar om hur vi ska jobba och vi vill inte brista i de här delarna. Den nya personalen är jätteduktig, säger Åsa Carnesten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!