Agneta på Årbyskolans nya jobb – efter massmordet i Örebro

Den direkta oron efter masskjutningen i Örebro må vara över – men sorgen finns fortfarande där. 
Efter händelsen, där tio elever och lärare miste livet, har Eskilstuna skickat anställda för att stötta behövande.
– Det känns rätt att vara här och det märks att vår närvaro uppskattas, säger stödpersonen Agneta von Schoting, 64, som i vanliga fall arbetar som kurator på Årby- och Djurgårdsskolan i Eskilstuna.

"Nästa gång kan det vara Eskilstuna som behöver hjälp. Man vet aldrig vad som händer i framtiden – man vill ju inte ens fundera på det", säger Agneta von Schoting från Eskilstuna som är stödperson för Risbergskas elever.

"Nästa gång kan det vara Eskilstuna som behöver hjälp. Man vet aldrig vad som händer i framtiden – man vill ju inte ens fundera på det", säger Agneta von Schoting från Eskilstuna som är stödperson för Risbergskas elever.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2025-03-22 08:03

Iförda blåa varselvästar blir det snabbt tydligt vilken roll Agneta von Schoting och hennes kollegor har när de rör sig i den tillfälliga skolans utrymmen – och det är meningen.

Bröstet och ryggtavlan pryds av texten "stödperson/krisstöd" och det är fritt fram för Risbergskas elever att när som helst be om en pratstund.

– Vårt fokus ligger på individens mående. Vi är tillgängliga under hela skoldagen och försöker fånga upp människor som vi uppfattar mår dåligt. 

– Det är helt frivilligt att prata med oss, men många tar chansen och de kan själva bestämma hur de vill göra det, säger Agneta von Schoting. 

undefined
"Länsstyrelsen Sörmland hörde av sig till flera kommuner om hjälp med krisstöd och när jag senare fick frågan om att tillfälligt åka till Örebro som stödperson kändes det bra och meningsfullt att ställa upp", säger Agneta von Schoting.
undefined
Det är helt frivilligt att prata med stödpersonerna som finns tillgängliga på skolan. En del vill sitta mer avskilt.

Hon är en av flera stödpersoner som Eskilstuna kommun skickat för att avlasta och stötta efter den masskjutning som inträffade på Risbergska skolan för sex veckor sedan.

– Länsstyrelsen Sörmland hörde av sig till flera kommuner om hjälp med krisstöd och när jag senare fick frågan om att tillfälligt åka till Örebro som stödperson kändes det bra och meningsfullt att ställa upp.

Agneta von Schoting och flera kollegor från Eskilstuna fanns på plats när skolverksamheten återupptogs för två veckor sedan.

– Det var väldigt lugnt. Vi som jobbar som krisstödjare gick runt och var med eleverna och berättade varför vi kommer att finnas på plats i skolans lokaler.

– Vi ställer inte några direkta frågor om händelsen den där dagen, men många vill prata med oss. Det är väldigt individuellt hur man hanterar en så extrem erfarenhet och det är inte ovanligt att det kommer en reaktion längre fram i tiden.

Efter många års erfarenhet från skolans värd är Agneta von Schoting, liksom hennes kollegor, väl bekanta begrepp som inrymning och vilka rutiner som följer på det.

undefined
Minnesplatsen utanför Risbergska skolan är fortfarande fylld med ljus, blommor och hälsningar. Tio elever och lärare, samt gärningsmannen misste livet i masskjutningen på skolan den 4 februari.
undefined
Flera Sörmlandskommuner bidrar med krisstöd för att stötta Risbergskas elever.
undefined
"Vårt fokus ligger på individens mående. Vi är tillgängliga under hela skoldagen och försöker fånga upp människor som vi uppfattar mår dåligt", säger Agneta von Schoting.

– Alla som jobbar i skolan övar på inrymning. Alltså, vi låser in oss och drar igång nödvändiga larm. Det kan vara ett scenario där det kommer någon till skolan som vill oss illa. Det är rutiner som måste sitta.

Hur känns det att öva på en sådan sak – på det värsta?

– Egentligen är det ju helt bisarrt. Vi har vuxit upp i en skolmiljö som varit extremt trygg och fin. Fram till jag var vuxen med råge hade jag aldrig kunnat föreställa mig att sådant som hänt i USA i årtionden skulle hända här – och risken finns att det sker igen. 

Hur uppfattar du stämningen bland eleverna idag?

– Det är en varm stämning och jag uppfattar att klasser kommit närmare varandra. Men som jag redan sagt, det är väldigt individuellt hur man tacklar en sådan här händelse och det kan dröja länge innan man börjar bearbeta den.

– Alla har sin bild från den 4 februari och har varit olika nära faran. En del har sett saker, andra hört skotten och några har befunnit sig i periferin. Det är som att lägga ett stort pussel. 

– Gemensamt för de vi träffar är att nästan alla har vänner, släktingar eller klasskompisar som omkom i skjutningen.

undefined
När Eskilstuna-Kuriren träffar Agneta Schoting har hon sällskap av Sofie Hedenfelt, från Trosa och Dan Granström, från Karlstad, som också fungerar som stödpersoner.
undefined
"Nästa gång kan det vara Eskilstuna som behöver hjälp. Man vet aldrig vad som händer i framtiden – man vill ju inte ens fundera på det", säger Agneta von Schoting från Eskilstuna som är stödperson för Risbergskas elever.

Agneta von Schoting är både stolt och glad över uppslutningen kring Risbergska och tycker att det känns bra att så många kommuner snabbt var villiga att gå in och hjälpa till.

– Jag tror att många ser värdet, rent medmänskligt, utifrån det samhälle vi har att det behövs. Nästa gång kan det vara Eskilstuna som behöver hjälp. Man vet aldrig vad som händer i framtiden – man vill ju inte ens fundera på det.

Vi gör en tur i skolans lokaler och det blir tydligt att stödpersonernas närvaro uppskattas. Några elever har rast och har samlats i små öar i kafeterian. 

undefined
Risbergskaeleverna Fatima och Chen (som egentligen heter något annat) uppskattar att de har tillgång till krisstöd under skoldagarna. "Det är lugnt och tyst här och det känns bra", säger de.
undefined
Till höstterminen ska Campus Risbergska öppna på nytt. Fram till dess är skolans 2 500 elever utspridda på andra enheter i kommunen.

Risbergskaeleverna Fatima och Chen, vilket inte är deras riktiga namn, läser båda till undersköterska och uppskattar att de har tillgång till krisstöd under skoldagarna. 

– Det är lugnt och tyst här och det finns alltid någon att prata med. Det känns bra, säger de.

Mikael Blom, rektor på Risbergska, är tacksam för hjälpen från Eskilstuna och alla andra kommuner som ställer upp.

– Att rigga ett elevstöd för 2 500 elever är inte helt enkelt och det har krävts samverkan för att vi ska lyckas med det.

– Det är många som är berörda på olika sätt efter det som hänt. Nu kan vi erbjuda krisstöd på samtliga platser där vi har elever och det är väldigt värdefullt, säger Mikael Blom.

undefined
"Örebro är en stor kommun med goda resurser, men vid en händelse som den här behövs stöd utifrån och den är vi tacksam för", säger Mikael Blom, rektor på Campus Risbergska.
undefined
"Utifrån Örebro kommuns perspektiv är krisstödet som erbjudits våra elever väldigt värdefullt", säger Mikael Blom, rektor på Riskbergska.

Hur har du själv mått efter dådet?

– I det akuta skedet så, ja det är en sådan fruktansvärd händelse, mår man väldigt dåligt och det finns otroligt mycket sorg. 

– Personligen har jag haft turen att ganska snart börja må bra igen. Jag har orkat arbeta och försökt att göra mitt bästa på jobbet som rektor. Sen har jag stor respekt för att våra 120 medarbetare har väldigt skiftande mående och där har vi stöttat oerhört mycket på olika sätt.

Nyligen beslutades att eleverna ska återvända till Campus Risbergska till kommande hösttermin. Fram tills dess håller skolan stängt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!