Redan då Hammargärdets skola i Stora Sundby byggdes på 1990-talet var det bestämt att skolmatsalen skulle finnas i närliggande vård- och omsorgsboendet Skogsgläntan där maten också skulle tillagas. Vid lunchtid tog skolbarnen helt enkelt en liten promenad på fem minuter för att äta på boendet. Upplägget har enligt elever, föräldrar och skolpersonal fungerat hur bra som helst. Det vill säga fram till coronapandemins intåg 2020 då det av risk för smitta inte ansågs lämpligt att eleverna kom till äldreboendet för lunch.
– Det kändes så klart helt naturligt att eleverna inte skulle gå upp till de äldre då, säger Anna Wistrand som har två barn på Hammargärdets skola.
I början av pandemin löstes situationen genom att äldreboendets kök fixade matlådor med lunch som eleverna fick inta i klassrummen.
Men nu, flera år senare, hänvisar äldreboendet fortfarande till smittorisken och de hundra eleverna saknar alltjämt en matsal att äta i. I stället serveras skollunchen i en samlingslokal vid skolhusets bibliotek som tillfälligt får agera som skolbespisning.
Eftersom det inte finns några diskmöjligheter får barnen äta på papperstallrikar. Fram tills alldeles nyligen har de även fått använda engångsbestick.
– Det är inte hållbart i längden. Barnen tycker det är en tråkig situation. Ibland är mattransporten försenad och ibland räcker inte maten till de äldre barnen som äter sist, säger Anna Wistrand som själv försökt få klarhet i matsalsfrågan utan att få svar från kommunen.
Den provisoriska lösningen ställer även till det för bygdens föreningar som anordnar kafé "Bullar och böcker" i samband med att biblioteket är öppet för allmänheten efter skoltid.
– Det är irriterande ur många olika aspekter. Vi är flera föreningar som turas om att ha kaféet. Det är fullt med matvagnar och sladdar i vår samlingslokal. Det finns inga rutiner för städning och flyttning av stolar och bord, bara tillfälliga nödlösningar. Man får alltid börja med att göra rent när vi ska ha aktiviteter i lokalen, säger Anita A-Stenfors, som bland annat är medlem i bibliotekets bokcirkel.
– Vi får inget besked. Lokalen är en jätteviktig samlingspunkt och del i sammanhållningen, fortsätter hon.
Skollunchen lagas liksom tidigare i äldreboendet Skogsgläntans tillagningskök. Där hämtas den sedan av en lastbil som kör matkantinerna de 200 metrarna mellan boendet och skolan.
I vanliga fall är det kommunens måltidsservice som ansvarar för att både laga och servera maten. Men eftersom det för närvarande bara finns en temporär matsal har måltidsservice ingen egen personal på plats.
– Nu står vi bara för maten och ombesörjer transporten. Men det är beklagligt att lokalfrågan dragit ut på tiden, säger Lina Sjöberg, kostchef för Eskilstunas förskola och grundskola.
Inte heller Kajsa Nyborg, rektor för Hammargärdets skola, är nöjd med den långdragna nödlösningen som dessutom innebär att skolans personal måste tas i anspråk för att ta emot maten och sköta hela måltidsruljangsen.
– Måltiden är otroligt viktig för att samla energi resten av dagen och jag tycker att barn ska ha möjlighet att äta i riktiga matsalar, säger hon.
Rektorns förhoppning har hela tiden varit att eleverna ska få nyttja sin vanliga matsal igen. Men beslutet har låtit vänta på sig.
Att barn och äldre samsas om matsalar och kök är ingen ovanlig företeelse i Eskilstuna. På andra äldreboenden i kommunen har det emellertid inte varit några speciella restriktioner gentemot skolbarn efter pandemin.
På Skogsgläntan har man dock gjort en annan bedömning, trots att eleverna och de äldre inte ätit samtidigt. Enligt Fridha Söderqvist, verksamhetschef för Eskilstuna kommuns äldreomsorg, beror bedömningen på att oron för smitta bestått då ingångarna till boendet inte varit helt åtskilda.
– Skogsgläntan har en gemensam entré där alla kommer in och ut vilket har gjort det svårt att avdela och minska risk för smittspridning. Beslutet omvärderas hela tiden och det pågår fortfarande ett arbete med att se över hur lokalerna ska kunna anpassas. Till exempel ser vi över möjligheten att skapa separata ingångar och avdela i matsalen, säger hon.
Grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S), som tidigare varit ordförande för vård- och omsorgsnämnden, är väl insatt i turerna då beslutet om att placera skolans matsal på Skogsgläntan klubbades. Han är inte tillfreds med att skoleleverna varit utan sin matsal så länge.
– Bygget kostade stora pengar och det är klart att eleverna ska få vara i matsalen. Men nu har jag fått besked om att de ska få komma tillbaka, men inte när, säger Edlund.
I ett mejl till Eskilstuna-Kuriren meddelar dock vård- och omsorgsförvaltningen nu att barnen är välkomna tillbaka till Skogsgläntan vecka 46:
"De kommer då ha en egen entré och väg in till matsalen med egen toalett och ordentligt med plats för att hänga av sig ytterkläder. Med den nya entrén slipper barn, äldre, medarbetare, varuleveranser samt blåljus dela entré och därmed 'släcker' vi samtliga risker som verksamheterna tidigare hade uppmärksammat. Jag upplever att samtliga involverade verksamheter är nöjda med denna lösning", skriver Malin Strandberg, resurschef för samordning av förvaltningens ny- och ombyggnationer.