– Prisökningar sker hela tiden men nu är det en mer frekvent och systematisk ökning, säger Lina Sjöberg, kostchef för den kommunala förskolan och grundskolan i Eskilstuna.
Än så länge är läget hanterbart.
– Vi ser alltid över våra kostnader men nu håller vi ett extra öga på priserna eftersom vissa produkter har ökat med 30 procent senaste tiden. Det sticker iväg väldigt mycket. Vi måste ju hålla vår budget och årets budget var klar redan i mars förra året. Då såg vi inte det här komma, säger Lina Sjöberg.
De mer rejäla prisökningarna började märkas redan i januari i år och beror bland annat på effekter till följd av pandemin. Ökade fraktpriser, containerkostnader och högt energipris bidrar också till dyrare mat.
– Det är problem med att få fram varor och förpackningsmaterial hos både producenter och grossister vilket leder till fördyring.
Enligt Lina Sjöberg kommer dock Eskilstunas förskolebarn och skolelever få näringsriktig kost även i fortsättningen. Däremot kan vissa produkter bytas ut till billigare alternativ.
– Ett exempel kan vara att istället för att servera potatisgratäng servera kokt potatis, säger hon.
Normalt planeras huvuddragen i skolmenyn tretton veckor i förväg. Exakt vilka rätter som ska serveras står klart omkring fyra veckor innan.
– Vi kan även ställa om menyn med kort varsel och köken är duktiga på att ta hand om mat som inte går åt, säger Lina Sjöberg.