I ett klassrum på Gökstensskolans mellanstadium sitter Oliver Pettersson och Viktor Forslöf på golvet, med några arbetshäften uppslagna framför sig. Sedan några veckor jobbar de med ett projekt om kropp och hälsa. På tavlan bakom dem står de fyra stöttepelarna i projektet uppskrivna: sömn, sinnen, kost och rörelse. Just nu lär sig eleverna om hur olika sinnen fungerar, tidigare har de bland annat haft besök av skolsköterskan som berättat hur man fixar ett bra mellanmål. Och Oliver Pettersson och Viktor Forslöf har hunnit tillägna sig några goda lärdomar.
– Man får bra hälsa om man äter rätt. Och man ska inte sitta inne och spela för då blir man latare och orkar inte lika mycket. Man får dålig hälsa, förklarar de.
– Jag kan bli tjurig om jag ätit för lite eller sovit dåligt, tillägger Viktor.
Det är skolans Hälsogrupp och lärarna i årskurs fyra och fem som dragit igång projektet med kropp och hälsa.
Läraren John Forssman förklarar varför:
– I den här åldern är det mycket mobiltelefoner, mindre bra mat och stillasittande efter skolan som gäller. Jag har märkt att eleverna inte orkar, de klagar på att de är hungriga och har mindre fantasi för vad de ska hitta på, på rasterna.
Av den anledningen har skolan också bestämt sig för att samla in elevernas mobiltelefoner på morgnarna och lämna tillbaka dem efter skoldagen.
– Vi märkte av sviktande koncentration på lektionerna när eleverna bara hade suttit och tittat på sina telefoner på rasterna. Vi vill att de är ute och att de är tillsammans.
Ett mål med kost- och hälsoprojektet är att Oliver, Viktor och deras kompisar ska lära sig konsekvensbedömning. Alltså hur deras livsstil och val påverkar hälsan. Snart följer några temadagar och då kommer eleverna bland annat att få testa olika sporter. Och springa ett konsekvenslopp.
– Det kommer att finnas ett bord med både nyttiga och onyttiga val, som chips och äpplen. Väljer man chips får man springa kanske två kilometer, men tar man ett äpple så blir det bara kanske 500 meter, förklarar John Forssman som hoppas att projektet ska få fler elever att röra på sig och äta bra.
– Så att de orkar hela skoldagen, säger han.