Under vårterminen 2021 anmäldes 2 141 stölder i skolor och på fritidshem i landet där föräldrar och försäkringsbolag tvingades betala stora summor för att ersätta värdesakerna. I region öst, dit Sörmland tillhör, anmäldes under samma period 252 stölder. Det är en minskning jämfört med året innan men under april-juni 2021 ökade stölderna och var högre än 2020 samma period, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
En skola som har satsat på flera förebyggande åtgärder för att förhindra stölder är S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.
– Med hjälp av kameror i korridorerna och att alla elever har egna id-kort som fungerar som passerkort in i byggnaden tycker jag att vi har fått bukt med problemet, säger Johan Ahlqvist, rektor på S:t Eskil.
– Att siffrorna sjönk under 2020 är en tydlig effekt av coronapandemin och att många pluggade på distans. Under våren öppnade fler skolor och elever kom tillbaka, då ökade också stölderna. En trend som tyvärr håller i sig, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.
Men den synen delar inte riktigt Johan Ahlqvist.
– Jag tycker nästan det blivit bättre. Alla kommunens datorer vi lånar ut är dna-märkta vilket såklart minskar stöldbegärligheten. Alla kommunala gymnasieskolor i Eskilstuna har ett liknande system med övervakning och passerkort, exakt hur det ser ut i grundskolorna vet jag inte, men tror att de allra flesta högstadieskolor har någon form av passerkort säger han.
Många elever har med sig cyklar, mobiltelefoner, kontanter, datorer och andra värdesaker till skolan.
– Vi uppmanar eleverna att inte förvara några värdesaker i skåpen i korridoren, det är betydligt säkrare att ta med sig en mobil eller dator till klassrummet. Men om det ändå skulle ske en regelrätt stöld från någon elev gör vi en polisanmälan. Vi delar även med oss av det material vi har från våra övervakningskameror till polisen, berättar han.
– Vi måste bli bättre på att prata med våra barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker, dels för att få in ett brottsförebyggande tänk. Vi måste få barnen av att tänka som vuxna, avslutar Lina Nilsson.