Bostadsrättsföreningen överklagar skorstensbeslutet

Bostadsrättsföreningen Tunafors har överklagat beslutet om att de måste bygga upp den rivna fabriksskorstenen. ”Vi straffas för att vi undanröjt en livsfarlig byggnad. Det är ett skandalöst agerande av kommunen", säger föreningens ordförande Stefan Larsson.

Bostadsrättsföreningen Tunafors har överklagat kommunens beslut med krav på en återuppbyggnad av den q-märkta skorsten de rev i oktober 2020.

Bostadsrättsföreningen Tunafors har överklagat kommunens beslut med krav på en återuppbyggnad av den q-märkta skorsten de rev i oktober 2020.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2022-03-14 07:19

Den 10 februari fattade en enig stadsbyggnadsnämnd beslut om att föreningen ska bygga upp den q-märkta skorsten de lät riva utan lov i oktober 2020. I föreläggandet framgår att skorstenen ska stå klar inom nio månader från det att beslutet vinner laga kraft, annars hotar vite på 50 000 kronor i månaden.

– Beslutet grundar sig i detaljplanen från 2013 som tydligt anger att hela området är skyddat från rivning, sade nämndens ordförande Sarita Hotti (S) till tidningen då.

undefined
Skorstenen före och efter rivningen.

Bostadsrättsföreningen har nu lämnat in sitt överklagande till Länsstyrelsen.

– Det var en självklar åtgärd från vår sida. Vi hade innan nämndens beslut lämnat in en lång inlaga med en rad frågeställningar. Vi har all tänkbar teknisk bevisning som visar att det var rätt att riva skorstenen. Vi avvärjde något som kunde slutat med en katastrof. Men det enda kommunen gör är att luta sig mot Plan- och bygglagen, de svarar aldrig på våra frågor vilket är väldigt egendomligt och nonchalant. Särskilt mot bakgrund av att kommunen en gång i tiden själva ägt fastigheten och då velat riva skorstenen, säger Stefan Larsson.

I kravet på återuppbyggnad finns detaljerade specifikationer om att så kallat radialtegel måste användas.

undefined
För att bygga upp skorstenen igen ska tegelstenar av radialtyp användas och måste i så fall specialbeställas då de inte längre tillverkas.Tegelstenarna från den gamla skorstenen har kasserats.

– Det finns ingen som tillverkar sådant tegel längre så det måste i så fall specialbeställas, säger Stefan Larsson.

Att det skulle gå att bygga upp skorstenen på nio månader ser han som uteslutet. Föreningen har därför yrkat på en förlängd tid om 18 månader, om föreläggandet skulle kvarstå.

– Det finns bara ett fåtal företag i landet som kan bygga en skorsten och de har ledtider på ett år. Att tro att det skulle gå att ordna på nio månader visar att kommunen inte har den minsta koll. Att deras kunskap är starkt begränsad har vi förstått under resans gång. De vi har pratat med på bygglovsavdelningen och stadsmuseet säger rakt ut att de inte vet någonting om skorstenar.

undefined
Bostadsrättsföreningen Tunafors har överklagat kommunens beslut med krav på en återuppbyggnad av den q-märkta skorsten de rev i oktober 2020.

Stefan Larsson vill inte sia om hur han tror att utgången blir.

– Det finns inga prejudicerande fall och vi kommer att driva det här till mark- och miljööverdomstolen om så krävs.

Om föreläggandet vinner laga kraft räknar Stefan Larsson med att en återuppbyggnad kommer kosta föreningen cirka två miljoner kronor vilket motsvarar 40 000 kronor per lägenhet/hushåll. Själva rivningen beräknas ha kostat 400 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!