Kolstugans hundpensionat ligger i Barva socken, mitt ute i skogen mellan Strängnäs och Eskilstuna. Det finns grannar, men de är få och de flesta utom syn- och hörhåll. Det gör gården till en trygg oas för hundar i allmänhet, och i synnerhet för dem som inte klarar av högljutt nyårsfirande.
Anki Andersson och Anders Carlsson har tagit emot raketrädda hundar ända sedan starten 1994. Nu för tiden är de flesta platserna vikta för ändamålet just över nyår.
– Vi pratar alltså om hundar som inte bara är "lite rädda", utan som mår så dåligt att de försöker fly eller gömmer sig och bara skakar, säger Anki Andersson.
Att hundar är lite rädda för konstiga och ovana saker är bara naturligt, en överlevnadsreflex. Skotträdsla kan dock bli en fobi, där djuret får sådan panik att det riskerar att komma till skada.
Med god framförhållning kan man försöka träna bort rädslan med professionell hjälp, eller på egen hand med särskilda filmer eller CD-skivor.
Ett annat alternativ är alltså att ta med hunden, eller hyra in den, långt ut på landet eller i annan skyddad miljö. En lösning som tycks bli allt vanligare och ha större efterfrågan än tillgång.
– Nu för tiden bokar ägarna ofta ett år i förväg. Vi har bara fem platser och när vi får fullt hänvisar jag till andra hundpensionat, säger Anki Andersson.
En lägeskoll med några andra gästhem för hund och katt i regionen bekräftar bilden. Fullbokat, och merparten av nyårsgästerna är där för att de blir panikslagna i hemmamiljö.
Trenden har även fångats upp av flera flygplatshotell. Vid flygplatser är all form av fyrverkerier förbjuden, vilket skapar naturligt skyddade zoner.
Connect Hotel Skavsta öppnar för tredje året i rad mer än hälften av sina rum för hundar och hundägare, berättar receptionschef Malin Lundström.
– I år har vi 80 inbokade hundar! Vi hade egentligen tänkt oss max 50, men det blev lite mer...
Malin Lundström konstaterar att satsningen har fallit väl ut, men också ger en del extrajobb på årets första dagar.
– Städ får jobba järnet. Det är full sanering som gäller, eftersom vi bara tillåter hund i vissa rum resten av året.
Clarion Hotel Arlanda kör samma koncept för femte året i rad och fick fullt på fyra timmar, när bokningen öppnade: 300 hundar!
För den djurägare som vill eller måste tillbringa nyår i en miljö som riskerar att bli jobbig för små fyrfota vänner, finns en hel del man kan göra.
Ett grundläggande och återkommande råd är att minimera risken att djuret alls kan se eller höra fyrverkerier. Rasta tidigt och gärna ute i skogen, dränk fyrverkerierna med andra ljud och dra ner persienner eller gardiner för fönstren. Du hittar fler råd i faktarutan här nedan.
Gott nytt och tryggt hundår!