Ett omfattande saneringsarbete pågår efter ett större oljeutsläpp i Eklunda industriområde i slutet av januari.
Vem eller vad som har orsakat läckan är ännu oklart och händelsen utreds som ett miljöbrott.
– Vi har spårat utsläppet och vet att det kommer från ledningsnätet som rinner ut i ett större dike. Vi har spekulerat om orsaken, men mer kan jag inte säga, säger driftingenjören Erik Ehrnholm.
Kommunen ser allvarligt på händelsen och på grund av den stora mängd olja som läckt ut har omfattande åtgärder vidtagits.
– Vi kommer inte att släppa det här. Vi vill gärna försäkra oss om att det inte rinner ut mer olja och det som redan har kommit ut ska tas hand om på korrekt sätt, säger Ehrnholm.
Andreas Karlsson, ansvarig saneringsledare, har besökt det drabbade området flera gånger de senaste veckorna och han har ännu ingen prognos för hur lång tid det kommer ta att städa upp all olja.
– När utsläppet upptäcktes var det is och snö på marken och jag tror inte man riktigt förstod hur illa det var. Sedan vi drog igång har vi fått testa olika åtgärder för att hantera utsläppet och vädret har inte varit till vår hjälp – tvärtom, säger Andreas Karlsson och fortsätter:
– För att ta hand om utsläppet och all kontaminerad jord har vi lagt ut länsar, toppsugit den olja som ligger på vattenytan i diket och grävt med maskin. Vi börjar få grepp om jordmassorna och det är ganska stora volymer det handlar om.
Eskilstuna Energi och Miljö har undersökt ett misstänkt rör med hjälp av kamera, men någon tydlig skada som kan ha orsakat läckan har ännu inte påträffats.
Det vattenfyllda dike som olja har runnit ut i är cirka fyra meter brett och löper upp mot Västerleden.
– För att kunna påbörja saneringsarbetet var vi först tvungna att anlägga en provisorisk väg som håller för våra tunga fordon. Det här är ett kostsamt och väldigt resurskrävande arbete som får ta den tid som behövs.
När Eskilstuna-Kuriren besökte Eklunda på fredagen arbetade flera enheter med att ta hand om oljeutsläppet.
En grävmaskin, placerad på gärdet, skopade oavbrutet upp smutsiga jordmassor på ett lastbilssläp medan miljöarbetaren Willhelm Östlin sög upp skiktad olja från dikets vattenyta.
– Det är ett väldigt tidskrävande arbete och vi försöker dela upp sträckan som drabbats i sektioner. Min bil tar tolv kubikmeter och även om vi suger upp mycket vatten så har vi tagit upp åtskilliga tusen liter olja, säger han.