Fem månader efter branden – nu har familjen hittat hem

I februari utbröt en källarbrand i ett flerfamiljshus på Eddavägen i Skiftinge. Gudrun Johanssons lägenhet totalförstördes, och bara någon vecka senare brann det igen. "Man tänker på det mycket nu", säger Gudrun Johansson.

Gudrun Johansson fick ambulansvård efter branden.

Gudrun Johansson fick ambulansvård efter branden.

Foto: Privat

Eskilstuna2024-07-14 09:05

Det var i vintras, den 12 februari, som larmet inkom om en källarbrand i Skiftinge. Efter att branden släckts och byggnaden vädrats ut informerade polisen att alla boende återvänt till sina lägenheter. Men så var inte fallet.

Gudrun Johansson bodde på bottenplan tillsammans med sin man och katten Sigge. Hela lägenheten inklusive möblerna blev förstörda.

– Jag minns hur jag vaknade till och hela lägenheten var kritvit. Det var fruktansvärt. Jag fick springa ut i snön och skrika på grannarna för att de skulle märka något, säger Gudrun Johansson. 

undefined
Flera i byggnaden kände till att det kunde hänga obehöriga personer i källarlokalen.

Källarutrymmet låg precis under lägenheten, och när branden tog fart trängde röken upp genom ventilerna. Kvar lämnades väggar och möbler svarta av sot. Det fanns ingenting som gick att rädda.

Polisen upprättade en anmälan om mordbrand eftersom man misstänkte att branden var anlagd. Gudrun Johansson berättar att det ibland kunde vara obehöriga som hängde i källaren och att det även hade hittats fimpar i utrymmet. 

Bara en kort tid senare började samma källare brinna igen. 

– Då härjade det ännu mer än första gången. Om det hade funnits något kvar så var det nu bara aska. Jag minns hur alla bara grät. Det var så många fina grejer och minnen som förstördes, säger hon.

undefined
De boende drabbades hårt av branden, och Gudruns lägenhet underhålls än i dag.

Gudrun och hennes man hade bott i lägenheten ovanför i 36 år. Efter branden fick de flytta in hos Gudruns son under några dagar. Därefter på hotell, och till sist i en ersättningslägenhet på Eddavägen. Men egentligen ville de inte bo kvar i området.

– Det var sorgligt, för vi trivdes så bra i vårt hus och med våra grannar. Men under den senaste tiden hade det blivit så bråkigt i området, säger Gudrun Johansson. 

Hon har inte fått några uppdateringar kring mordbranden. När utredningen inleddes i februari fanns det inga misstänkta som kunde kopplas till brottet, enligt polisen. 

Nu bor familjen i en ny lägenhet i norra Eskilstuna, och har hittat hem igen. Gudrun, hennes man och katten Sigge. Men branden på Eddavägen har satt sina spår. 

undefined
Gudrun Johansson fick ambulansvård efter branden.

– Man tänker på det mycket, särskilt nu när det brinner på fler ställen. Och att det händer mer än en gång. Man undrar ju hur det kunde bli såhär, säger Gudrun Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!