Ordningsvakten Patrik: "Våld och hot har blivit vardag på jobbet"

Han har jobbat som ordningsvakt i över 20 år.
Och han ser tydligt hur våld och hot mot hans yrkeskår ökar i krogmiljön.
– Det är lite sjukt vad man liksom blivit "van" vid, säger Patrik Ekegren.

Patrik Ekegren jobbar som ordningsvakt och driver företaget Svea bevakningstjänst AB, där han hyr ut kollegor till bland annat krogar i Eskilstuna. "Jag har själv aldrig upplevt en hotfull situation som påverkat mitt och familjens privatliv. Men jag har kollegor som råkat riktigt illa ut."

Patrik Ekegren jobbar som ordningsvakt och driver företaget Svea bevakningstjänst AB, där han hyr ut kollegor till bland annat krogar i Eskilstuna. "Jag har själv aldrig upplevt en hotfull situation som påverkat mitt och familjens privatliv. Men jag har kollegor som råkat riktigt illa ut."

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2025-02-22 07:17

Har du rört dig i Eskilstunas nöjesliv de senaste 15 åren känner du säkert igen honom. Patrik Ekegren, 51, utbildade sig till ordningsvakt redan 2003 och med undantag för några år på annat håll i landet har han arbetat på krogar och nattklubbar i Sörmland.

I dag bor han i Malmköping. Därifrån driver han sitt företag Svea Bevakningstjänst AB och hyr ut ordningsvakter till krogar och arrangörer av evenemang av olika slag. Han har sammanlagt ett 60-tal utbildade, behovsanställda vakter på sin lista.

– Till sommaren bemannar vi ett tiotal festivaler, i Sörmland, Västmanland, Östergötland, Värmland och Dalarna bland annat. Mitt kontaktnät har blivit stort genom åren.

Ordningsvakter jobbar på allt från sjukhus, domstolar, idrottsevenemang, festivaler och allmänna platser till restauranger och nattklubbar. Patrik Ekegren har valt att själv enbart arbeta i krogmiljö, i perioder ofta i Eskilstuna, av en enkel anledning.

– Jag tycker det är väldigt kul. Jag ser det som ett socialt jobb, gillar att prata med och hjälpa människor och vill att de ska känna sig trygga.

undefined
Patrik Ekegren upplever hur våldet, narkotikan och hoten blir en större del av arbetspassen som ordningsvakt - även om huvuddelen av gästerna han möter på krogarna fortfarande är trevliga och visar vakterna respekt.
undefined
Patrik Ekegren är ordningsvakt och driver Svea bevakningstjänst AB från Malmköping.

Men, han ser att arbetsmiljön ändrats på senare år. Och han läser allt oftare om kollegor i landet som utsatts för våld och hot.

– Det har blivit tuffare helt klart. Våldet i samhället har ökat och blivit grövre. Narkotikan och hotbilden ökar i samma takt och krogmiljön speglar ju samhället, så det är klart vi märker den negativa utvecklingen vi också. Det är obehagligt på ett sätt. Och på ett annat sjukt sätt har man liksom blivit van vid våldet. Det blir en vardag. Det är ju rätt skrämmande...

– När jag var ute i svängen på 90-talet var det ju aldrig någon som hade kniv på sig. Visst, det slogs ibland men det var med knytnävarna. Nu hittar vi rätt ofta knivar. Under en skyddsvisitation i Eskilstuna fann vi ett litet platt föremål, som ett bankomatkort. Men inuti fanns en liten, ett par centimeter lång, kniv som gick att trycka ut. Varför har man en sån med sig ut på lokal?

Det händer också att vakterna upptäcker folk med skyddsväst i kön in till ett nöjesställe. De nekas att komma in.

– Fruktar du för din egen säkerhet ska du inte vistas i lokaler fulla av folk. Det säger ju sig själv.

undefined
"Jag tycker om att hjälpa människor och få dem att känna sig trygga. För mig är ordningsvakt ett socialt arbete." Patrik Ekegren trivs med att jobba i krog- och nöjesbranschen.

Patrik själv har blivit utsatt för fysiskt våld ett flertal gånger, i Eskilstuna och på andra orter. Han berättar om hur han blivit slagen i ansiktet och hur han fick en glasflaska krossad mot huvudet en gång i samband med ett ingripande på en krog.

– Jag svimmade, och vaknade till blodig i hela ansiktet. Och för inte så länge sen fick jag ett dricksglas rätt i ansiktet. Kvinnan som kastade glaset siktade på en annan man men träffade mig i pannan, just ovanför ena ögat. Det var rättegång i december och hon blev dömd i tingsrätten.

Han har aldrig behövt gå under jorden eller skydda sig själv och familjen, har aldrig fått hot om repressalier efter krogbråk. Men han vet andra som råkat illa ut.

– Nej, jag har aldrig känt en oro för barnen eller så, har inte upplevt någon hotfull situation som påverkat mitt liv. Men det finns det kollegor som definitivt råkat väldigt illa ut, säger Patrik och syftar bland annat på den rättegång som pågår just nu mot fyra unga män, misstänkta för mordbrand, i Nyköping. Åklagarens tes är att en ordningsvakt som avvisat männen från en krog i somras, pressats på pengar. Han betalade inte, och fastigheten där vakten bodde utsattes för ett brandattentat.

undefined
Ordningsvakter kan jobba inom regioner och kommuner, på evenemang och i kroglivet.

Det finns relativt många utbildade ordningsvakter i Eskilstuna, men antalet minskar, berättar Patrik. Dock inte bara på grund av det ökade våldet.

– De flesta har det här som extrajobb på helgerna, och när polisens utbildning nu ökat från två till fyra veckor kan det bli svårt för många att vara ledig en månad från ordinarie jobb. 

Patrik Ekegren förstår att också många krogar har det tufft med ekonomin just nu. 

– Vi lever ju i en ekonomiskt svår tid fortfarande. Först kom pandemin och så inflationen med galna priser på el, bensin, diesel, mat. Folk har tvingats ta av besparingarna bara för att leva. Nu är räntorna nere hyfsat normalt igen, och människor vill försöka bygga upp bufferten igen. Då är nöjen det första man drar in på.

– Men ge det ett par månader så vänder det nog, då blir helgerna bättre och krögarna kan känna att de har råd med vakter. Januari och februari är alltid tuffast för utelivet.

Ordningsvakt

Ordningsvakter medverkar till att upprätthålla allmän ordning och har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen, som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakter.

Arbetet skiljer sig från väktarens. Bland annat har ordningsvakten större rätt att ingripa mot personer som stör ordningen.

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får enligt LOB, Lagen (1976:511), omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. 

Den 1 januari 2024 infördes en ny lag som ger ordningsvakter ett utökat uppdrag och vissa nya befogenheter. De får nu användas som ett komplement till Polismyndigheten. Nu får ordningsvakterna bland annat i vissa fall transportera vissa omhändertagna personer, kroppsvisitera i identifieringssyfte och förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Lagändringen innebär också att Polismyndigheten förlängt grundutbildningen till ordningsvakt från två till fyra veckor.

Källa: framtid.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!