Under 2019 hade sammanlagt 4 490 Eskilstunabor skulder hos Kronofogden på totalt 702 976 336 kronor.
Mannen som just nu toppar listan hos Kronofogden i Eskilstuna är 49 år gammal och har en skuld på över 16,2 miljoner kronor. Den största delen av skulden är skatteskulder på närmare 16 miljoner. Han har även en skuld till Wasa kredit på 231 628 kronor samt en EU-böter från Nederländerna på 1 434 kronor.
Tvåa på topp tio-listan är en 77-årig man med skulder på närmare 14,6 miljoner kronor. Summan är uppdelad på tre enskilda mål med två olika inkassobolag. Till Intrum debt finance har mannen två skulder, en på 4,5 miljoner kronor och en på över 5,7 miljoner. Den tredje skulden är på över 4,3 miljoner till Lowell Sverige AB.
Den tredjeplacerade mannen på listan är 46 år gammal och har skulder på 13,4 miljoner kronor uppdelade på fem mål. Den största skulden är till Loomis AB på 13,1 miljoner kronor. Mannen har tre skulder till tre olika privatpersoner på sammanlagt 233 335 kronor samt en skuld till Brottsofferjouren på 36 031 kronor.
– De här fallen är ofta mer speciella ärenden, de allra flesta som har skulder hos oss är helt vanliga människor som drabbats av en oväntad händelse i livet. En småbarnsförälder som blivit arbetslös exempelvis, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, och fortsätter:
– Det bästa är förstås om skulderna aldrig når Kronofogden. Men om de ändå gör det, så är det viktigt att försöka betala så snabbt som möjligt för att inte fastna i en negativ spiral. Här kan kommunernas budget- och skuldrådgivare vara till stor hjälp.
Vad händer om skulderna till slut blir för stora?
– Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen. Skulderna växer med räntan och man kanske lånar ännu mer för att klara vardagen. För de mest skuldsatta finns ofta bara en möjlig utväg: att ansöka om skuldsanering.
Max Wallenberg förklarar att vägen att driva in skulder är lång och det finns många saker att granska.
– Generellt när folk får skulder gör vi en utredning om personens tillgångar. Vi slår i register och pratar med den skuldsatta om hens ekonomi. Det är samma tillvägagångssätt oavsett privatperson eller företag och om hur stor eller liten skulden är, säger Max Wallenberg och fortsätter:
– När vi har gjort utredningen kan vi hitta olika tillgångar. Då utgår vi från en utmätningsordning. Vi tittar på det som gör minst skada för personen, kontanta medel är det första, allt utöver nödvändiga utgifter. Sen banktillgodohavanden och om man ska få tillbaka på skatten.
Sista utvägen är att granska personernas boende.
– Sen kollar vi aktieinnehav, egendomar, om det finns en bil, cykel eller liknande som kan generera pengar. I sista hand kollar vi på fastighet, boendet är det absolut sista vi tittar på, alla behöver någonstans att bo, avslutar Max Wallenberg.
Det vanligaste är att en del av inkomsten går direkt till att betala av skulderna varje månad, en så kallad löneutmätning. I Eskilstuna hade 1 403 personer löneutmätning under 2019.
I Eskilstuna har personen med högst skulder till Kronofogden 16,2 miljoner kronor att betala. Där ligger han i lä när listan över Sveriges personer med högst skulder redovisas. Listan toppas av en 77-årig man som har skulder till Kronofogden på 1,5 miljarder kronor.