Så här skriver männen bakom hemsidan: "... för varje inglasat köpcentrum finns det tusentals kommersiella byggnader i gravt förfall och för varje coffee shop hundratals fik där man inte kan stava till espresso macchiato. Rätten att skildra vårt land får inte bara tillhöra den i medievärlden välrepresenterade övre medel- och överklassen, en grupp med sin egen agenda som knappast innefattar en sanningsenlig skildring av tillståndet i vårt land. Vi vill slå tillbaka mot den skeva bild av Sverige som vi dagligen serveras".
Ord som framkallar irriterat morrande på vissa håll på stadsbyggnadskontoret i Eskilstuna, en lätt idignation på andra håll och en trött axelryckning på ett tredje håll.
En som blir lite glatt upplivad är Eskilstunas stadsarkitekt, Per Haupt.
– Det hela handlar förstås främst om att försöka skapa lite uppmärksamhet för egen del, säger han.
– För självklart kan man inte slå fast att någon stad är ful. Det är lika omöjligt som att försöka slå fast vilken svensk dagstidning som är sämst, eller vilken hemsida som är undermåligast av alla.
I värsta fall finns det ändå många Eskilstunabor som känner sig träffade och tar till sig uppgifterna som dagens sanning. Det var väl det jag trodde, muttrar någon och pekar på att centrumomvandlingens dagar under 60-talet ställde till mer skada än nytta.
Några av bilderna på sajten är till och med ganska avslöjande. Det kan vem som helst säkert hålla med om. Gör man som männen bakom sajten och riktar kameran mot Cityhuset och gärna med parkeringsplatserna i förgrunden så mejslas inga direkt sköna bilder fram.
– Även Stadsbiblioteket ser lite skamfilat ut i dag med trasiga markiser, säger Per Haupt. Det handlar om att man måste underhålla även relativt nybyggda fastigheter. Och just biblioteket är väldigt fint invändigt och fyller en oerhört viktig funktion.
Stadsarkitekten menar att man enkelt kan nosa upp detaljer i alla svenska städer som lätt kan sorteras in som fult eller vackert. Det beror helt på vem du frågar.
Själv ser Per Haupt inga motsättningar mot att tycka mycket om både Ödeshög och Stockholm, samtidigt som han kan peka på minst en handfull detaljer som man helst av allt skulle vilja förändra och förbättra i båda städerna. Han tycker på samma sätt om både Amsterdam och Rotterdam, men av helt olika skäl.
– Jag tror på de här städerna som i sin tur tror på många möten. Möten där det kan uppstå friktion...
Men är inte friktion samma sak som konflikter?
– Nej, skrattar han. Det uppstår värme av friktion. Uppstår det eld så har det blivit fel slags friktion och då får man försöka börja om från början igen.
Vad gäller Eskilstuna så tror han att framtiden kommer visa upp en ny stad.
– I stort och i smått kommer mycket hända i Eskilstuna.
Om den nuvarande befolkningsutvecklingen håller i sig med en ökning på cirka tusen medborgare för varje år så tror stadsarkitekten att mycket kommer att te sig helt annorlunda i Eskilstuna redan år 2020.
– Det är inte säkert att det kommer att bli lätt alla gånger heller. Men det blir med all säkerhet en intressant resa.