Tre stora reningsgaller tar emot det inkommande avloppsvattnet på Ekeby reningsverk. Det är Eskilstunas största reningsverk och renar vattnet från stan, Hällby och Torshälla. Utöver det här finns det tre mindre i kommunen – Ärla, Alberga och Bälgviken.
På gallren fastnar allt skräp som inte ska vara i vattnet, men som Eskilstunaborna ändå spolat ner i avloppen. Det kan vara allt i från tops och tamponger till leksaker – och underkläder. Men på senare år är det främst en produkt som har blivit allt vanligare och kan orsaka stora problem, menar processingenjören Erika Ledung.
– Våtservetter. Det kan fastna på utrustningen i ledningsnätet och täppa igen, vilket kan orsaka driftstörningar. De flesta har nog en papperskorg stående inne på toaletten. Där ska alla våtservetter, bindor, kondomer och trasiga kalsonger slängas, säger hon och fortsätter:
– Om vi har många driftstörningar och får haverier där utrustningen går sönder måste vi byta ut den, vilket på sikt blir en kostnad som påverkar taxan för Eskilstunaborna.
Skräpet som fastnar på gallren tvättas och torkas. Efter det skickas det till två containrar som töms en gång i veckan.
– Varje år blir det 150 ton skräp. Det har ökat de senaste åren.
Erika Ledung berättar att reningsverket ibland får samtal från Eskilstunabor som vill ha hjälp med att hitta föremål som hamnat i avloppet av misstag.
– För ett tag sedan ringde en kvinna och hade råkat spola ner en guldring. Men vi har ingen möjlighet att leta efter saker.
Hennes kollega Pasi Ruuska berättar om en familj som ringde efter att deras barn spolat ner ett värdefullt kuvert i toaletten.
– De frågade om vi hade sett ett brunt kuvert med 50 000. De skulle köpa husvagn eller något i den stilen, men barnet hann före, säger han.
Efter att vattnet har rensats från synligt skräp skickas vattnet till ett "grusfång" där tunga partiklar som grus och fröer sjunker till botten och samlas upp i en behållare. Därefter renas vattnet ytterligare par gånger och filtreras från både kväve och fosfor innan det så småningom släpps ut i Eskilstunaån.
Till sist, vad är det man får spola ner i toaletten?
– Kiss, bajs och toapapper, säger Erika Ledung.