Den senaste tidens avslöjanden, bland annat om allt längre svarstider hos SOS Alarm, har fått miljö- och räddningstjänstnämnden att reagera kraftfullt. Frågan har lyfts till kommunledningsnivå och nämndens ordförande Maria Chergui (V) vill även ställa SOS Alarms styrelse i Norrköping till svars.
Larmcentralen i Norrköping tog över de sörmländska larmsamtalen i maj i år, sedan larmcentralen i Västerås (som tidigare svarade på centralen från Sörmland) gick över till att enbart arbeta med säkerhets- och jourteletjänster som trygghetslarm.
– Vi är inte alls nöjda med (SOS Alarm i) Norrköping, de håller inte måttet. Försämringarna har drabbat Sörmland väldigt hårt. Eskilstuna kommun måste därför agera tillsammans med landstinget och de andra Sörmlandskommunerna. Avtalet måste ses över, säger Chergui.
Vill ni bryta avtalet?
– Det tror jag inte vi kan göra men vi kräver att avtalet ses över. Vi måste också få svar från vd:n eller styrelsen för SOS Alarm. Hur har de tänkt agera nu när det här har kommit fram?
Hon tar även upp ett aktuellt exempel.
– Senast var det den stackars flickan i Strängnäs som fick ett mynt i halsen och hjälpen dröjde i 25 minuter. Så kan vi inte ha det. Det fungerade dåligt med Medhelp men det har verkligen inte blivit bättre med SOS Alarm. Man blir ju livrädd när man tänker på hur illa det kan gå, säger Maria Chergui.
Enligt nämndsordföranden finns det ett tydligt samband mellan att larmcentralen flyttade från lokalerna på brandstationen i Eskilstuna, och försämringarna.
– Många av dem som var anställda i Eskilstuna, och hade god lokalkännedom, arbetar numera i Västerås.
Vilka krav ställer ni på SOS Alarm?
– Vi kräver en snabb förändring för att garantera tryggheten hos Eskilstunaborna och Sörmlänningarna. Det handlar om livshotande situationer och då får det inte finnas såna här brister. Hela kedjan, från att någon larmar tills personen får hjälp, måste gå snabbt. Det duger inte att uppgifterna blir fel eller att personer blir bortkopplade eller vidarekopplade och att hjälpen dröjer i 25 minuter, säger Maria Chergui.
Hon nämner även incident som satte räddningstjänsten i en knipa.
Räddningschefen Lars Lagebo får redogöra för händelsen.
– Vi fick ett larm om en trafikolycka på E 20, vid Jula. Men det skulle ha varit Kjula, så vi åkte åt helt fel håll. Det hade troligen aldrig hänt om larmcentralen hade funnits kvar här, säger han.
Det här är bara ett exempel på fellarmning men enligt Lagebo finns det flera.
Räddningschefen säger att hela Sörmland berörs av SOS-problemen, inte bara Eskilstuna.
– Vi har ett avtal med SOS. Vi kan hävda att de inte följer avtalet, men det hjälper ju inte. Vad ska vi göra i stället?
Vad ska man göra för att komma till rätta problemen?
– Höja kompetensen och lokalkännedomen snabbt som sjutton.
Lagebo menar att lokalkännedomen kanske redan finns på nära håll, nämligen i Västerås dit en del av operatörerna från Eskilstuna flyttade när larmcentralen där stängdes ner.
– Vi jobbar mycket med att kapa antalet sekunder som det tar att komma ut efter larm, men tar det minuter hos SOS är det ju ingen idé att vi kapar sekunder, säger räddningschefen.