Många skyddsrum är förråd – så ska de tömmas i tid

Enligt lag ska alla skyddsrum kunna utrymmas på 48 timmar, men det går lång tid mellan Myndigheten för samhällsskydds och beredskaps (MSB) inventeringar. Samtidigt fungerar många skyddsrum som förråd, och Eskilstunas största hyresvärd, Kfast, kan i dag inte garantera att alla deras skyddsrum kan tillgängliggöras inom tidsfristen.

Ett av Kfasts 244 skyddsrum som i utrymt skick ska kunna inhysa 180 personer.

Ett av Kfasts 244 skyddsrum som i utrymt skick ska kunna inhysa 180 personer.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2022-03-15 17:23

Cyklar, gallergrindar och bananlådor är vanliga inslag i de skyddsrum som Eskilstunas hyresvärdar ansvarar för. Så länge de kan utrymmas inom MSBs tidsfrist på 48 timmar är det i sin ordning – men i Kfasts fall dröjer det till sista april innan bolaget har en färsk inventering om skyddsrummens skick.

– Jag kan inte garantera att vi klarar tidsfristen innan inventeringen är klar. Det beror på tillgängliga resurser och vilken situation vi står inför. Står vi inför en krigssituation och alla behöver utrymmas samtidigt kan det bli svårt – men det är helt beroende på läget och svårt att spekulera i, säger affärsområdeschefen Mirja Cervin.

Av bostadsbolagets totalt 244 skyddsrum finns 159 i bostadshus. Majoriteten fungerar enligt Mirja Cervin som cykelrum i fredstid, men i andra fall krävs en skyndsam förrådsrensning för att få ut hyresgästernas alla kartonger, mattor och pinaler.

– I första hand är det vårt ansvar att tömma förråden och se till att saker förvaras på ett säkert sätt i en akut situation. Men det är klart att vi i så fall kommer ha en dialog med hyresgästerna och hoppas kunna ta hjälp av dem, säger Mirja Cervin.

undefined
Cyklar, gallergrindar, hänglås och bananlådor är vanliga inslag i de skyddsrum som Eskilstunas hyresvärdar ansvarar för.

Var har ni tänkt att förvara alla saker?

– I en krigssituation kan vi, förutom att använda våra egna utrymmen såsom tvättstugor, också komma att använda gympasalar och liknande. Men allt beror på situationen.

Hyresvärden Victoriahem har en liknande planering, och har nyligen avslutat en skyndsamt genomförd inventering av sina skyddsrum. 

– Under vecka nio passade vi på att göra en statusinventering på alla, och det var bara ett enstaka som behövde åtgärdas – där var det tomt, men fläkten stod still och ventilationen var dålig, säger områdeschefen Sara Grandin.

Hon känner sig säker på att en utrymning på 48 timmar är genomförbar.

– Då kommer vi ta den större delen av ansvaret eftersom det behöver gå undan. Det finns tidigare föreningslokaler som vi kan använda för förvaring, men vi kommer också föra dialog med hyresgästerna så att de har möjlighet att plocka upp sina saker i lägenheterna. Är man rädd om sina grejer kanske man hellre tar hand om sina egna saker.

Läs ocksåSå många får plats i Eskilstunas skyddsrum

undefined
Senast MSB inventerade det besökta skyddsrummet, som idag är förråd, var 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!