För att lyfta fram det goda som tillagas på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige inrättades restaurangguiden White guide. Även om den inte kan användas för privata restaurangbesök är den framtagen för personer som jobbar som kock, pedagog, kostchef, rektor, upphandlare eller är förälder.
I juni rapporterade vi att British junior nominerats i fyra kategorier i årets White guide junior. Nu kan vi även berätta att Slagstaskolan har fått en nominering i kategorin Årets skolrestaurang. Det glädjer Susan Karlsson.
– Jag är väldigt stolt över att köket är nominerat till det här priset. Jag tror att det handlar om att personalen har en helhetssyn och är pedagogiska.
Hon utvecklar sitt resonemang.
– Först och främst lagar de maten från grunden. När det gäller grönsaker tänker de jättemycket på att det ska vara ett stort utbud samt nyttigt och inbjudande. Personalen är även ute i matsalen och pratar om mat med barnen. Dessutom har de exempelvis haft ett bord där eleverna får smaka på olika kryddor och gissa vilka det är.
Förutom det berättar hon att de tillagar brödet själva och dessutom gör hemgjord ketchup.
– Jag tycker att det finns ett helhetsgrepp och att personalen tänker på vilken målgrupp de lagar maten till. Sedan får även eleverna vara med och hjälpa till i köket och sköta disken. Det gör att de blir mer intresserade och det är jättebra, säger Susan Karlsson.