Slår tillbaka – mot miljövinsten: "Kort livslängd"

Elsparkcyklarna berör.
Men åsikterna går isär: Är de bra eller dåliga för miljön?
– Det är mycket slit- och slängtänk, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik.

"Jag tror inte att folk väljer bort bilen och tar en elsparkcykel i stället, det är snarare att man inte tar bussen eller går dit man ska", säger Monica Odlare, professor i miljöteknik på Mälardalens universitet, MDU.

"Jag tror inte att folk väljer bort bilen och tar en elsparkcykel i stället, det är snarare att man inte tar bussen eller går dit man ska", säger Monica Odlare, professor i miljöteknik på Mälardalens universitet, MDU.

Foto: Niklas Holm / Henrik Mill

Eskilstuna2025-02-03 19:06

Nyheten i korthet

  • Monica Odlare, professor i miljöteknik på Mälardalens universitet, tror inte att elsparkcyklar minskar biltrafiken signifikant, utan att de snarare ersätter gång eller kollektivtrafik.
  • Odlare påpekar att elsparkcyklar har både för- och nackdelar för miljön. De har låg energiförbrukning och minskar korta bilresor, men deras korta livslängd och behovet av batteritillverkning påverkar miljön negativt.
  • Hon uttrycker också oro för att elsparkcyklar kan konkurrera ut kollektivtrafiken och skapa irritation genom att blockera trottoarer och cykelbanor.

Alla dessa eldrivna elsparkcyklar i Eskilstuna, är de så bra för miljön som man kan tro?

– Jag uttalar mig rent generellt om den totala miljöbilden, elsparkcyklar har ju både för- och nackdelar, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik på Mälardalens universitet, MDU.

Hon berättar att fordonen rent generellt har en låg energiförbrukning, när man använder el i stället för fossila bränslen.

– Men då ska elen komma från förnybara energikällor, det är viktigt att ta med.

undefined
Monica Odlare, professor i miljöteknik på Mälardalens universitet, MDU.

Hon förklarar vidare att de minskar biltrafiken, framför allt de korta resorna, och bidrar till att minska utsläppen av bland annat växthusgaser.

Vidare så kräver de en liten fysisk infrastruktur då man inte behöver bygga några egna vägar eller speciella parkeringshus för fordonen.

– Sen är de väldigt lättillgängliga, det är lätt att hitta en och man behöver inte äga en egen.

Men hon ser även nackdelar med elsparkcyklarna.

– Det jag tänker är att de kanske inte är ett bättre alternativ till att ta sig till jobbet. De som tar en elsparkcykel tror jag inte är personer som annars tagit bilen, men kanske hade åkt kollektivt med buss eller tagit sin egna cykel.

undefined
Monica Odlare tror att det snarare är de som åker buss eller går som tar en elspakcykel än de som vanligtvis tar bilen.

På detta vis menar hon att det inte minskar biltrafiken speciellt mycket, vilket är en av tankarna med dessa fordon.

– Sen har de en kort livslängd, mellan 6 och 18 månader. Det är lite beroende på hur de behandlas. Det blir en skapligt stor miljöpåverkan per resa med tanke på deras livslängd.

Monica Odlare tänker då främst på batterierna som kräver att man bryter mycket metaller, som i alla batteritillverkningar.

– Och så har du de som åker runt och samlar in dem, de åker ofta bensin- och dieselbilar vilket påverkar miljön.

Hon tror att de kan konkurrera ut eller minska satsningarna på kollektivtrafiken i städer, vilket kan få långsiktiga effekter.

undefined
Elsparkcyklar ligger och dräller lite överallt i Eskilstuna,.

– Sen har vi problemet med att de står på trottoarer och cykelbanor överallt, det skapar irritation. Det är mycket slit- och slängtänk kring dem, man åker dit man ska och ställer de sen bara någonstans. Man kanske inte skulle behandla sin egna cykel på samma sätt.

Avslutningsvis menar hon att det inte finns några enkla svar på om elsparkcyklarna är bra eller dåliga för miljön.

– Det är inte svart eller vitt. Jag tycker att det är bra att man tänker till om det här, det finns både positiva och negativa effekter med elsparkcyklarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!