Projektet Isak har pågått under två års tid och riktar sig till utrikesfödda som behöver hjälp att komma närmare arbetsmarknaden.
Projektdeltagarna har bland annat fått hjälpa till med att sköta om växterna och renovera ladan på Mormorstäppan vid Bergströmska gården i Torshälla.
– Några behöver få tydligare strukturer i sin tillvaro för att sen kunna komma ut till en arbetsgivare eller till en praktik, berättar arbetsmarknadscoachen Kristhina Öberg.
När Eskilstuna-Kuriren kommer på besök är deltagarna i full färd med att lära sig traditionellt trädgårdshantverk. Anny Liivamäe är hemslöjdskonsulent vid Sörmlands museum och projektledare för "Kulturarv och språk".
– Man kan använda slöjd, hantverk och kulturarv som språkfrämjande och integrationsfrämjande verktyg, berättar hon.
En grupp från projekt Isak täljer blomstöd.
– Det är lätt, säger projektdeltagaren Cristian Troncoso från Chile.
Cristian har även praktiserat och studerat svenska i projektet som drivs av länets samtliga kommuner med samordningsförbundet RAR som projektägare och med stöd av Europeiska socialfonden. Den totala projektbudgeten uppgår till 43 miljoner kronor, varav 19 miljoner kronor kommer från EU. Bland projektets övriga samverkansparter finns bland annat arbetsförmedlingen.
På Bergströmska gården håller en annan grupp ur Isak på att våttova ull som ska bli sittunderlag.
– Jag gör mönster, berättar Vu Thi Lien från Vietnam.
På Torshälla hembygdsförening är man nöjd med samarbetet.
– Vi tycker det är fantastiskt att vi får hjälp, säger Christina Åslund vid S:t Olofs Gille.
Förutom att hjälpa till på Bergströmska gården har deltagarna i projektet fått ägna sig åt språkträning och att söka jobb. Projektet avslutas den 30 juni. Av de 141 deltagarna i Eskilstuna har 53 procent gått vidare till arbete eller studier.
– Jag har haft projekt tidigare och det här är nog det mest lyckade jag har arbetat med, främst utifrån att det har varit samverkan i ett länsprojekt, säger projektledaren Mikael Nyman.
Även om Isak avslutas så kommer flera av de arbetsmetoder som utvecklats inom projektet att fortsätta att användas av de ordinarie kommunala verksamheterna.
Det gäller till exempel den så kallade dialogmodellen som har skapats för att väva samman språkträning med arbetsmarknadskunskap. Modellen är inspirerad av inlärningsmetoden suggestopedi som bygger på kommunikation med hjälp av alla sinnen. Språket övas genom bland annat rollspel och musik. Inom projektet Isak har man arbetat med skrivna dialoger som rör olika ämnesområden, exempelvis "På anställningsintervju", "Vad gör facket?" och "Mitt mål i livet".
Metoden uttalsstöd riktar sig främst till ostasiater och hjälper deltagarna att förbättra sitt uttal. Deltagarna har fått undervisning av både en talpedagog och ett så kallat språkstöd, det vill säga en person som behärskar både svenska och projektdeltagarens hemspråk. Språkstödet har kunnat översätta så att deltagaren snabbt kunnat förstå innebörden av det som talpedagogen förklarar.
I Eskilstuna kommer metoden i höst att helt övergå i SFI:s regi. Även Strängnäs som haft deltagare i Eskilstuna planerar att introducera metoden i undervisningen.
Den så kallade Isakmodellen handlar om att kvalitetssäkra praktik. Checklistor har utformats till stöd för att tillföra yrkeskunskaper samtidigt som praktiken kvalitetssäkras.
– Isakmodellen har slagit väl ut bland privata arbetsgivare och andra verksamheter i länet, säger Mikael Nyman.
– Det har varit jätteroligt att jobba med deltagarna. De har ju vuxit jättemycket, säger Kristhina Öberg.
Vu Thi Lien har skapat en bild av en rosa blomma på sitt sittunderlag.
– Jag tycker om blommor, säger hon.