Eric Johansson och Christin Widerberg har drivit Sundbyholms slott i många år. Nu har de startat Sundbyholms travrestauranger AB för att driva restaurangerna vid travbanan bara en kort bit bort från slottet.
– Vi hade hoppat det om det hade varit i en annan stad. Sundbyholm är stort och vi har gemensamma intressen så det här ser vi jättepositivt på, säger Eric Johansson och får medhåll av sin fru:
– Det här kommer att underlätta mycket. Vi kommer nog själva att stå mycket på båda platserna i början, säger Christin Widerberg och skrattar.
Sundbyholms travbana har haft flera aktörer som drivit restaurangerna under åren. På senare tid har Musse och Lottas kök varit de som serverat gästerna på travbanans två restauranger samt loger.
– Då vi haft en stängd restaurang mer eller mindre under pandemin så avbröts samarbetet i våras. Vi sökte olika lösningar och landade i Sundbyholms slott, en mångårig samarbetspartner i ett naturligt nära läge, menar Stefan Eriksson, tillförordnad vd för Sundbyholms travbana.
Han förklarar att hela Sundbyholm har exploaterats stort och nu vill travbanan tillsammans med Eric Johansson och Christin Widerberg utveckla området ännu mer.
– Vi har många nära samarbeten redan nu. Vi har bland annat haft Sundbyholmsfestival och allsångskvällar i slottsparken. Sen har vi haft projekt här och gästerna har bott på slottet, säger Stefan Eriksson och tillägger:
– Vi har sett effekter av det vi kan och nu kommer vi att jobba ännu närmare varandra.
Sundbyholms slott har även de haft evenemang på travbanan.
– Vi har många konferensgrupper där vi har kunnat ha aktiviteter på travbanan, menar Christin Widerberg.
– Travbanan har utvecklats och breddat verksamheten med övrig hästsport. Det är jätteintressant både för Sundbyholm och Eskilstunas utveckling. Här finns hästnära upplevelser och hos oss finns slottupplevelser, fyller Eric Johansson i.
Han förklarar att de inte tar över den befintliga verksamheten på travbanan.
– Vi har startat ett nytt bolag, Sundbyholms travrestauranger AB, och har en överenskommelse med travbanan om att driva restaurangerna här. Det blir ett systerbolag till Sundbyholms slott AB och kommer precis som på slottet ha gästen i centrum, det är vårt motto.
De ska driva all servering på det publika området på travbanan, restaurang Stallbacken fortsätter i egen regi.
Eric Johansson förklarar att det här har vuxit fram successivt, i samarbete med travet.
– Vi har nära kontakt och pratar ofta med varandra. När frågan kom upp i våras om att ta över har det växt och diskuterats på djupet. Det här vårdar värderingen och utvecklingen av hela Sundbyholm. När vi öppnar beror på alla tillstånd och så snart vi får dem är vi redo att sätta igång. Vårt riktmärke är att öppna under november månad.
Fram till dess driver Musse och Lottas kök restaurangerna under travdagarna.
– På grund av publika restriktioner så har restaurangerna bara varit öppna en dag i juli och sen igår, tisdag, på travkvällen sedan i våras. Nu ska vi ha öppet 19 och 26 oktober, på våra travkvällar, innan Eric och Christin tar över, säger Stefan Eriksson.
Slottsparet är varken spelintresserade eller storbesökare på travbanan idag.
– Man ser mycket fina hästar på vägen in hit till travbanan. De är jättefina och fantastiska djur och vi ser verkligen fram emot att arbeta i den här miljön, avslutar Eric Johansson.