Da Vinci – ny unik operationsteknik på Mälarsjukhuset

I två veckor har den gått skarpt i operationssalen på Mälarsjukhuset. Roboten Da Vinci XI erbjuder unika fördelar inom cancerkirurgin. Och nu ska sjukhuset bli Sverigebäst på prostataoperationer.

Mälarsjukhusets nyaste medarbetare; fyrarmade operationsroboten DaVinci XI, har nu gått skarpt under operationer i ett par veckors tid. Kirurger, operationssjuksköterskor och undersköterskor har utbildats under flera månader i den allra senaste tekniken där robotarmarna fästs i patientens buk och styrs av läkarna en bit ifrån britsen.

Mälarsjukhusets nyaste medarbetare; fyrarmade operationsroboten DaVinci XI, har nu gått skarpt under operationer i ett par veckors tid. Kirurger, operationssjuksköterskor och undersköterskor har utbildats under flera månader i den allra senaste tekniken där robotarmarna fästs i patientens buk och styrs av läkarna en bit ifrån britsen.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-03-17 09:21

Läkaren Sarab Shabo släpper de fina instrumenten i konsollen som handleder roboten, lutar sig bakåt i stolen, ser sig runt i operationssalen, drar en nöjd suck och ler:

– Du anar inte så underbart det är att kunna göra detta mitt under en operation. Ladda om för ett ögonblick, slappna av, vila kroppen och slippa smärtorna.

Efter många års kirurgiskt arbete i obekväma och påfrestande ställningar har Sarab Shabo väldiga problem med sina axlar.

undefined
"Jag visste att det skulle bli bekvämt att arbeta med roboten men hade inte insett hur bekvämt. Jag kan sitta här och äta en smörgås och sen fortsätta operera", konstaterar urologen Sarab Shabo, som fått problem med axlarna efter många år nsom kirurg.

– Jag brukar behöva ta smärtstillande för att sova. Efter första dagen med roboten – ingen värk alls. Sedan 2017 har vi kämpat för att få regionen att investera i robotar. Äntligen har vi dem här!

Ännu viktigare är förstås att robotkirurgin ger patienten en kortare rehabperiod med lindrigare besvär tack vare de små ingreppen i kroppen som operationsinstrumenten kräver. Och infektionsrisken är betydligt mindre än vid öppen kirurgi.

Än så länge används Da Vinci under urologiska operationer; i första hand av prostatacancerpatienter. De två urologerna Ninos Oussi, läkarchef på kirurgen, och Sarab Shabo, sektionsansvarig för urologen, är första läkare ut att ha utbildats i tekniken. Tillsammans med dem bildar ett gäng sjuksköterskor, undersköterskor och narkosläkare premiärteamet att ha fått lära sig jobba med Da Vinci. Det har tränats kvällar, helger, till och mer nätter i flera månader.

undefined
Delar av första gänget som jobbar med operationsroboten DaVinci på Mälarsjukhuset: Narkosläkare Milka Vukelic Andic, undersköterska Mena Hillah, operationssjuksköterska Sara Feltham och kirurgerna Sarab Shabo och Ninos Oussi. Teoretisk och praktisk utbildning har varvats med studiebesök.

Fler är under utbildning och senare i vår kommer Mälarsjukhusets robot också att användas till gyn- och nedre tarmkirurgi. I första hand är det cancer- och bäckenproblematik – med trånga förhållanden – som kommer ifråga för robotoperationer. Även avancerad bråck- och bröstkorgskirurgi kan bli aktuellt framöver. Region Sörmland har investerat i två Da Vincis, den andra står på Nyköpings lasarett och har precis börjat användas under operationer.

I stället för att stå och hänga över patienten på britsen sitter kirurgen vid en konsoll och arbetar med händer och fötter, likt ett finstämt grävmaskinistjobb. Och allt han gör på den 3D-skärm han tittar på översätts i robotens armar. På skärmar runt i operationssalen kan kollegorna följa den opererande läkarens arbete. Och läkaren kan i sin tur på det här sättet visa, peka och undervisa.

undefined
Urologen Ninos Oussi styr operationsroboten från konsollen. Under utbildningen har kirurgerna bland annat skalat vindruvor och sytt fast skalen. "Tekniken ger oss ännu mer finkänslighet i händerna, vi blir ännu mer precisa."

Vid en simulatorkonsol kan läkarna träna på momenten, eller bistå varandra. Och här satt den erfarna läkaren från en annan region, som under utbildningen instruerade och vid behov kunde ta över processen.

Robotens fyra armar dockas till patienten, genom portar (små hål) i bukväggen och med samma typ av instrument som vid titthålskirurgi.

– Skillnaden är inte enorm, det är bara ny teknik. Och vi kan utnyttja instrumenten på ett helt annat sätt, säger Ninos Oussi och visar hur han med hjälp av fingrarna kan snurra dem i vilken riktning som helst. Kirurgen kommer ännu lite närmare, får ännu bättre marginaler i finliret.

undefined
Ninos Oussi visar hur instrumenten för vanlig titthålskirurgi fungerar i en bukhåla. "Skillnaden med Da Vinci är inte enorm, det är bara ny teknik. Och vi kan utnyttja instrumenten på ett helt annat sätt."

Lotta Klinge Härberg, verksamhetschef för kirurgi och urologi, är lika nöjd med Region Sörmlands investering som kirurgerna.

– Vi är så glada att vi nu kan erbjuda Sörmlands patienter denna möjlighet i hemregionen. Och vi har ett fantastiskt samarbete med alla kollegor på operation och narkosen – ett outstanding teamarbete för patientsäkerheten. Nu blir det också lättare att rekrytera skickliga robotkirurger och fler sjuksköterskor. Vi måste bara se till att ha vårdplatser till alla vi kan operera.

En handfull operationer är gjorda. Redan nu märker personalen också av en tydlig tendens till ett snabbare förlopp från att patienten hämtas för operation till att den är klar.

undefined
Mälarsjukhuset operationsrobot DaVinci tillsammans med kirurgerna Sarab Shabo och Ninos Oussi samt verksamhetschefen Lotta Klinge Härberg, som gläds åt att sörmlänningarna får valuta för skattepengarna, erbjuds möjligheten att opereras med robot i hemregionen och slipper åka utomläns.

Innebär det att ni kan korta operationsköerna med hjälp av Da Vinci?

Ninos och Sarab ler mot varann:

– Vi har inga köer till prostatacanceroperation. Här har vi jobbat framgångsrikt med titthålskirurgi i många år, faktiskt med mycket bättre kirurgiskt resultat än många svenska sjukhus med robotar. Och vi har dragit ner väntetiden mellan remiss och operation rejält för patienten.

undefined
Lyckliga kollegor. I flera år har de jobbat för att Region Sörmland ska investera i operationsrobotar, och nu är Sarab Shabo och Ninos Oussi nöjda. "Det är så härligt att få göra det här tillsammans. Sarab var min handledare när jag var grön som läkare, och han är fortfarande min handledare."

De prostatapatienter som nyligen opererats med titthålsmetoden ska därför inte vara ledsna att de missade roboten, menar Sarab Shabo.

– Företaget som var här och installerade roboten sa att de aldrig upplevt en så snabb inlärningsperiod. Vi kunde tekniken redan. Därför har vi bestämt att vi helt enkelt ska bli bäst i Sverige på prostatacancerkirurgi, och kanske kunna erbjuda operationstider för patienter från andra län. Och i processen behöver vi inte längre slita så väldigt på våra kroppar.

Da Vinci
undefined
Efter teoretisk och praktisk utbildning, och studiebesök på andra sjukhus, jobbar nu det första teamet i Sörmland med operationsroboten Da Vinci på Mälarsjukhuset. De visar hur robotarmarna dockas via små hål i patientens buk.

Da Vinci-robotsystemet dominerar marknaden för avancerad titthålskirurgi. Modellen XI är den senaste i raden från företaget Intuitive Surgical.

Tekniken är utvecklad av Nasa.

Väger 800 kilo.

De två operationsrobotarna har kostat Region Sörmland runt 45 miljoner kronor.

Var också en italiensk vetenskapsman, konstnär och uppfinnare – med förnamnet Leonardo – som levde 1452-1519.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!