– Jag är inte intresserad av att bli sjukskriven. Jag vill bara bli bra så att jag kan fortsätta jobba, säger Ursula Turtinen.
Hon arbetar som sjuksköterska och har varit diagnostiserad med reumatoid artrit, även känt som ledgångsreumatism, sedan 2007. För att hålla sjudomen i schack får hon därför droppbehandling var sjätte vecka.
– I mitt fall har jag ordinerats biologiska läkemedel i droppform och det har haft god effekt på min sjukdom. Jag får på så sätt bland annat vitaminer för att stärka celltillväxten och det hjälper för att dämpa den inflammatoriska processen som annars gör mig stel i lederna.
Vid ett rutinbesök på Reumatologen för tre år sedan uppmanades Ursula Turtinen att byta metod och istället ta medicinen i sprutform.
– Det skulle ha samma effekt och dessutom gå att göra hemma och utan assistans.
Hon använde sprutor under ett halvår och testade två olika mediciner. Effekten uteblev och det fungerade inte för kroppen.
– Jag kände att jag blev sämre för varje månad och efter mycket tjat fick jag komma tillbaka på droppbehandling.
Ursula Turtinen är en aktiv person som motionerar ofta och gärna. Hon beskriver tiden med sprutor som mentalt nedbrytande och befarar att det tillståndet ska repriseras när droppbehandlingen nu dras in.
– Tanken finns där hela tiden, att jag kommer att bli sämre och det är jag livrädd för. Det är svårt att beskriva känslan, men den skrämmer mig.
Hon ifrågasätter Mälarsjukhusets beslut att dra in hennes behandling och säger att alla förlorar på det.
– Jag arbetar själv inom våden och vill gärna vara med och hjälpa till. På det här sättet riskerar jag att bli obrukbar och det känns inte bra, säger hon och fortsätter:
– Om jag nu kan må bra låt mig då göra det. Jag har fått dropp i tolv år och det har gjort att jag kan arbeta som vanligt. Jag är inte främmande för att testa nya behandlingar, men då måste det också funka.
Enligt Brua Weice, överläkare på reumatologen i Eskilstuna, kommer alla patienter få sin behandling på sedvanligt sätt och utan dröjsmål så fort läget blir bättre.
– På grund av omständigheter kring covid-19 har vi på reumatologen, som alla andra kliniker, ställt in en del icke akuta behandlingar där finns möjlighet att ersätta den med motsvarande behandling i sprutform. Det innebär att patienter själva kan sköta behandlingen hemma och på det sättet undvika kontakter med sjukvården, säger Brua Weice.
Han kan av sekretess inte kommentera enskilda fall men betonar att åtgärden är till för att frigöra personalresurser till covid- avdelningen.
– Genom beslutet har vi kunnat skicka fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor till de nya specialinrättade avdelningarna och det har alla kliniker i Sörmland och övriga Sverige också gjort.
Enligt Brua Weice ger reumatologen i Region Sörmland fortfarande akut droppvård till patienter i fall där behandlingen inte går att pausa eller ersätta.
– All akut verksamhet är kvar och oförändrad. Så fort läget bli bättre ska patienter få sin behandling på sedvanligt sätt.
– Vi har många patienter som får droppbehandlig. De har vi haft dialog med och uteslutande alla varit förståeliga och villiga att prova annan typ av likvärdig behandling istället. Sörmland är hårt drabbat av covid-19 varför vi alla måste hjälpas åt för att klara av situationen.