Covid-19 sprids fort i omsorgen – personal placeras om

Sammanlagt 33 smittade brukare förra veckan, 56 denna. "Skillnaden från tidigare är att fokuset skiftat från sjukdomen till personalsituationen", säger Carl-Fredrik Movitz på vård- och omsorgsförvaltningen.

Nu är det hårt ansträngt bland personalen i kommunala mvård- och omsorgen. I hemtjänsten i Eskilstuna är 24 procent frånvarande; sjuka, i vab eller i hemmakarantän.Och personalläget i äldreomsorgen är nästan lika tufft.Viss verksamhet stänger nu och personal får byta arbetsuppgifter tillfälligt.

Nu är det hårt ansträngt bland personalen i kommunala mvård- och omsorgen. I hemtjänsten i Eskilstuna är 24 procent frånvarande; sjuka, i vab eller i hemmakarantän.Och personalläget i äldreomsorgen är nästan lika tufft.Viss verksamhet stänger nu och personal får byta arbetsuppgifter tillfälligt.

Foto: Fredrik Sandberg, TT

Eskilstuna2022-01-20 18:35

Eskilstunas vård- och omsorg drabbas i allt högre grad av smitta på äldreboenden och bland brukare och personal i hemtjänsten. På torsdagen fanns totalt 56 bekräftat smittade brukare i kommunen, 30 av dem bor på äldreboende.

Största utbrottet redan förra veckan fanns på Bolindergården där sju av de boende testats positivt – alla med milda symptom, som tidningen berättade om.  Och smittan har spritt sig vidare bland de boende. Nu finns 18 konstaterade fall. Spångagården har fem, Måsta Äng fyra, Lagersbergsgården två och Marielund ett.

Bolindergårdens enhetschef Gudrun Juvonen berättar att fortfarande handlar det bara om lindriga fall av sjukdomen bland de äldre. I princip får alla smittade nu ändå sitta i karantän i två veckor, provtagna och under överinseende av boendets sjuksköterskor.

– Det är trist för dem, och nästan lika tråkigt för våra friska brukare. Det blir dåligt med umgänge, aktiviteter och besök just nu. Men det är ju för allas bästa.

undefined
"Det blir dåligt med umgänge, aktiviteter och besök just nu. Men det är ju för allas bästa, och vi försöker hinna med utevistelse för alla som vill", berättar Bolindergårdens enhetschef Gudrun Juvonen.

På personalsidan är det mer än ansträngt, många är hemma. Gudrun Juvonen imponeras av hur hårt de friska anställda sliter, iförd skyddsutrustning, och hon berättar om eget initiativ till smittspårning.

– I tre dagar har vi nu snabbtestat all personal inför alla arbetspass – och upptäckt flera fall där personen själv inte vetat om att hen burit på smittan. Sen får man vara ödmjuk inför hur tillförlitliga snabbtesterna är, men de positiva följs upp med PCR-test hemma.

Vård- och omsorgsförvaltningens kommunikationsstrateg Carl-Fredrik Movitz konstaterar att nu sker en stadig och snabb uppgång av smittade brukare – och anställda.

– Vi följer utvecklingen dag för dag, och det är som vi konstaterat tidigare: Den här gången är det inte längre samma fokus på själva sjukdomen, de flesta drabbas milt. De stora problemen handlar om personalsituationen.

– Mest ansträngt är det i hemtjänsten som har en frånvaro på 24 procent i dag. Sammanlagt på förvaltningen är drygt 22 procent av vår personal hemma, antingen sjuka själva, i karantän eller vabbande. Det gör att vi måste stänga ner viss verksamhet, som träffpunkter och matlag. Personalen behövs bättre på annat håll.

– Förhoppningsvis kan de nya karantänsreglerna göra att läget lättar lite för oss.

Kommunen avråder från besök på de äldreboenden som har smitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!