Lunchrestaurang tvingas vidta åtgärder efter kontroll

Vid en livsmedelskontroll påträffades flera brister i både hygien och livsmedelshantering. Bland annat förvarades matlådor på personaltoaletten. "Det blev missförstånd", säger restaurangchefen.

Vid kontrollen upptäcktes smutsiga utrymmen och matlådor som förvarades i öppnade kartonger inne på toaletten.

Vid kontrollen upptäcktes smutsiga utrymmen och matlådor som förvarades i öppnade kartonger inne på toaletten.

Foto: Miljökontoret

Eskilstuna2022-12-28 19:28

Måndagen den 19 december utförde miljökontoret en oanmäld livsmedelskontroll restaurangkedjan Spicy hots verksamhet på Fristadstorget i Eskilstuna. Vid kontrollen, som främst fokuserade på rutiner kring temperaturer och renhållning, påträffades tolv brister. Dessa gällde  hygien, livsmedelshantering, rengöring av lokal och utrustning samt förvaring av livsmedel och matförpackningar.

Golvet i såväl omklädningsrum, utrymmet för matlådor, trappan och spisen ska ha varit smutsiga vid inspektionen. Golvbrunnarna i lokalerna ska också ha påträffats smutsiga, så även besticklådor och ett ventilationsdon i personalens omklädningsrum. Miljöinspektören noterade också att öppna kartonger med tomma matlådor förvarades på personaltoaletten.

Vid inspektionen av livsmedelshanteringen i verksamheten ska jordiga champinjoner ha hackats och tillagats utan att ha sköljts innan, vilket enligt rapporten kan bidra till matförgiftning. Ljumna nudlar ska även ha förvarats med lock i kylskåpet och nedkylning av förfriterade räkor och kyckling ska ha skett utan kontroll.

undefined
Spicy hot på Fristadstorget måste nu vidta åtgärder efter att miljökontoret vid en livsmedelskontroll påträffat 12 olika brister i verksamheten.

Stora räkor ska också tinats upp i rumstemperatur över natten och dessutom ska räkorna ha förvarats i en kyllåda under spisen som uppnådde 18 grader vid inspektionen.

Förutom de tio bristerna ovan konstaterades även ett smutsigt vattenmunstycke vid diskbänken och en privat jacka ska även ha förvarats i direktkontakt med arbetskläderna.

Tidningen har varit i kontakt med miljöinspektören som menar att bristerna som upptäcks är allvarliga. När inspektören gjorde ett återbesök på restaurangen dagen efter kontrollen hade personalen redan städat golvet i omklädningsrummet och delvis flyttat matlådorna.

– Att ha matlådor på toaletten medför stor risk för kontaminering av livsmedel. De hade påbörjat att flytta delar av kartongerna men var inte klara. De hade flyttat mer än hälften, säger miljöinspektören. 

Samtliga brister ska vara åtgärdade vid ett uppföljningsbesök som restaurangen själva får betala för, men när det sker är hemligt.

– Uppföljningsbesöket kommer också att ske oanmält för att vi ska kunna se hur det är en vanlig dag för att se till att bristerna faktiskt är åtgärdade, säger miljöinspektören.

undefined
Räkor förvarades i ett utrymme där temperaturen nådde 18 grader.

Om det fortfarande finns brister att åtgärda efter besöket kommer miljökontoret att skicka ett separat beslut på vilka brister som ska åtgärdas. Om bristerna inte åtgärdas efter beslutet riskerar restaurangen vite.

Under en tidigare inspektion i november 2021 påträffades bland annat brister i rutiner kring rengöring av utrustning och lokalerna. Av en anteckning i miljökontorets rapport från tillfället framkommer att de redan då hittade jordiga champinjoner som inte sköljdes innan tillagning.

Med bakgrund till detta nedgraderar nu miljökontoret Spicy hot på Fristadstorget från erfarenhetsklass A, som innebär att verksamheten har goda rutiner för livsmedelshantering, till grundklassen B, som bland annat innebär två besök per år i stället för ett.

undefined
Smutsiga golvbrunnar påträffades bland annat under miljökontorets besök på restaurangen.

 Restaurangchefen Binh Tran, menar att det mesta handlar om språkförbistringar.

– Miljöinspektören kom mitt i lunchrushen och när det är så mycket folk har min personal inte tid att plocka upp ris som ramlar ner, men självklart städas det varje dag. Dessutom är inte mina kockar så bra på svenska så det blev missförstånd. Vi kokar nudlar för att sedan kyla ned dem och ställa in dem i kylskåpet. Men den här gången ska kocken ha lagt in varma nudlar när jag frågar om varför han gjorde det menar han att miljöinspektören sa åt honom att göra det.

Anledningen till att kartonger med matlådor förvarades inne på toaletten, menar han ska ha berott på platsbrist i de övriga lokalerna, men han vill understryka att de inte förvarats i anslutning till toalettstolen.

– Det är en stor toalett och det förvarades inte i närheten av toaletten. Det låter som det var i toaletten men det var säkert fem meter i från, säger Binh Tran.

Han vill dock påpeka att varje åtgärdspunkt inte alltid är så farlig utan att det kan röra sig om småsaker.

– Tolv åtgärdspunkter låter väldigt grovt för de som läser, men i själva verket kan det exempelvis röra sig om ett spindelnät.

Nu ska samtliga punkter vara åtgärdade och de välkomnar en ny inspektion. 

– Miljöinspektören är alltid välkommen, säger Binh Tran. 

Livsmedelskontroll

Miljökontoret ansvarar för att kontrollera att livsmedelsverksamheter uppfyller kraven i gällande livsmedelslagstiftning i Eskilstuna kommun.

Kontrollerna sker oftast oanmälda och syftet är att konsumenterna ska få säkra livsmedel. Det finns några olika kontrollmetoder som används, där inspektion är den vanligaste. Men kontoret kan även använda sig av bland annat av revision och provtagning för att kontrollera verksamheten.

Källa: Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!