I Finland har konceptet redan gjort succé sedan ett år tillbaka, nu kommer de obemannade pizzaautomaterna även till Sverige. Om några veckor kommer den första automaten placeras ut i Luleå, något Norrbottens Kuriren var först att rapportera om. Bakom satsningen i Sverige ligger Luleåbon Jonny Pohjanen.
– Det är en supersuccé i Finland. Det har gått riktigt bra på alla sätt, säger han.
Det är en patenterad lösning med sitt ursprung i Frankrike. Pizzabottnarna förgräddas på napolitanskt vis i ett kök och toppas med olika ingredienser. Därefter läggs de i värmetåliga kartonger, specialtillverkade i Frankrike, och körs ut till automaten. Där placeras de i kyla och när en kund gör en beställning hämtas pizzan av en robotarm och läggs i en ugn med värmekanon för slutgräddning. Ungefär tre minuter senare levereras pizzan i en kartong till den väntade kunden utanför.
I klippet nedan kan ni se ett finskt inslag som visar hur automaten fungerar. Visningen av pizzaautomaten börjar cirka 2.20 in i klippet.
Du kan även välja att beställa en kall pizza och värma den i ugnen hemma, men behöver då inte ta ut den ur kartongen.
– Vi har provat i Finland och lärt oss ganska mycket under resans gång. Det är först nu känner vi oss redo att öppna i Sverige, när vi är på topp, säger Pohjanen.
Ambitionen är högt satt, de närmaste åren ska 100 enheter placeras ut runt om i landet och Jonny Pohjanen tror att det på sikt finns potential för 250 stycken. Efter starten i Luleå är planen att etablera konceptet i Göteborg eller Stockholm, därefter kan mycket väl Eskilstuna stå på tur.
– Eskilstuna ligger tidigt i vår plan, vi hoppas kunna komma till Eskilstuna under det här året men det är många faktorer som spelar in.
Fler orter än Eskilstuna i Sörmland kan komma att utrustas med de dygnetruntöppna automaterna. Planen är att hyra en lokal i Eskilstuna och upprätta ett kök där bottnarna förgräddas och toppas. Därifrån ska pizzor kunna köras ut till upp emot 15 automater inom 45 minuters radie.
– De orterna som ligger runt omkring Eskilstuna är rimliga där, säger Pohjanen.
Han tror att svenskarna kommer att välkomna den nya snabbmatssatsningen.
– Sverige är de länder där invånarna provar ny teknik och nya innovationer snabbare än i de flesta andra länder. Dessutom är svenskarna överlag sådana som stannar kvar vid nymodigheter, man provar inte bara en gång och slutar.